Zottegem wil pleegzorggemeente worden

Met de overhandiging van het desbetreffende label komende zaterdag 18 november wordt Zottegem – als twintigste stad of gemeente in onze provincie – officieel erkend als pleegzorggemeente. Deze titel houdt in dat de stad een samenwerking met de dienst Pleegzorg Oost-Vlaanderen wil aangaan om pleegzorg meer onder de aandacht te brengen en vooral om kandidaat-pleeggezinnen te werven.

Momenteel zijn er in Zottegem vijf pleeggezinnen actief voor de opvang van pleegkindjes die ze vooraf niet kennen, alsook één gezin dat in crisisopvang voorziet. Daarnaast zijn er 21 gezinnen die de pleegzorg van een kindje uit hun eigen netwerk opnemen. Blijkbaar zijn er echter nog kwetsbare kinderen en jongeren voor wie de zoektocht naar een pleeggezin minder vlot verloopt en daarom engageert de stad zich om via een brede campagne mee te zoeken naar extra pleeggezinnen. Zo zal binnen het Huis van het Kind een ruimte ter beschikking gesteld worden van Pleegzorg Oost-Vlaanderen waar dan infosessies kunnen gehouden worden. Om pleegzorg ook in de scholen onder de aandacht te brengen, zullen lespakketten rond dit thema aangeboden worden. Verder worden ‘pleegbanners’ voorzien en is er momenteel ook in de stadsbibliotheek een themastandje ingericht.

Het label van pleegzorggemeente wordt op zaterdag 18 november om 10 uur in het Administratief Centrum Sanitary overhandigd en zal achteraf ook daar opgehangen worden. Tijdens deze korte plechtigheid – met naast de gebruikelijke toespraken ook een getuigenis van een pleegzorggezin en receptie – zullen de reeds actieve pleegzorgers in de bloemetjes gezet worden maar zijnook geïnteresseerde kandidaat-pleegzorggezinnen welkom, mits op voorhand in te schrijven via zottegem.be/pleegzorggemeente-inschrijving.