Sint-Vincentius opent De Meidoorn, een complex met twee leefgroepen

‘De Meidoorn wordt een veilige thuishaven voor de bewoners.’

Geraardsbergen. Het ondersteunings- en zorgcentrum Sint-Vincentius heeft op haar site een nieuw complex – De Meidoorn – voor twee leefgroepen plechtig geopend. Het gaat om 36 bewoners die naast hun verstandelijke handicap ook worstelen met gedragsproblemen en emotionele stoornissen. De bewoners worden opgevangen door personeel in een setting met een lange traditie in een degelijk en goed uitgerust gebouw.

Eind 2018 kijken de raad van bestuur en de directie uit naar een nieuwe functie voor het oude therapeutische zwembad. Er wordt overwogen om een verbouwingsproject op te starten en het zwembad om te vormen tot een gelijkvloerse uitbreiding voor GES-leefgroep Duizendschoon.

In augustus 2022 wordt met de nieuwbouw van start gegaan. Kostprijs € 5 miljoen met daarbovenop nog de nodige overheidssubsidies. De coronaepidemie, de energiecrisis en de fel stijgende prijzen van o.a. de bouwmaterialen gooiden roet in het eten. Toch bleek de keuze voor een goed uitgeruste setting voor mensen met emotionele en gedragsproblemen de juist keuze.

De Meidoorn
Waarom de naam De Meidoorn? ‘De meidoorn, crataegus in het Latijn, is afgeleid van de Griekse god Kratos, verpersoonlijking van sterkte en kracht. Die eigenschappen hebben we nodig om als leefgroep goed voor elkaar te zorgen’, klinkt het.

Naar aanleiding van de opening stuurde Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) een videoboodschap waarin ze de initiatiefnemers feliciteerde en het project loofde. Het project verdient alle steun, aldus de minister. ‘De Meidoorn wordt een veilige thuishaven voor de bewoners’, vulde Trees Pauwelyn, orthopedagoge in Sint-Vincentius, aan.

Het aanvaarden en respecteren, het aanvaarden van de bewoners zoals ze zijn, vormt de hoeksteen. De ruimtes in De Meidoorn zijn sober, ruim, prikkel- en geluidsarm, maar toch wel huiselijk ingericht. Iedere bewoner heeft een eigen kamer met de nodige sanitaire voorzieningen. Er is ook een afzonderingsruimte voor als een bewoner even op adem moet komen. Ook aan veiligheid en preventie is gedacht. Er is ook camerabewaking.

Foto: van links naar rechts: architect Griet Van den Berghe, VAPH-afdelingshoofd Marc Sevenhant, Personeelsdirecteur Marleen Van Sinaey, bestuursvoorzitter Johan Vanden Herrewegen, algemeen directeur Ann Taelemans, financieel directeur Daan Lippens, orthopedagoog Trees Pauwelyn, architect Sofie Sevenant, architect Nathalie Van Bastelaere

Julien Borremans