Gisteren had er in Brakel een interessante voordracht plaats met Bart Backaert. Bart is een autoriteit als het over tuinen en parken gaat. Hij is immers werkzaam bij de stad Aalst en door zijn inbreng onderging het groenbeleid in de Ajuinenstad een metamorfose. Bart Backaert was er op uitnodiging van de Brakelse milieuraad. Er waren een 45 – tal aanwezigen. Schepen voor milieu Peter Vanderstuyf verwelkomde de man.
In de jaren 1960 en ‘70 kon je Aalst vooral ruiken, was de Dender een dode rivier en stond natuur aan de stadsrand gelijk met stortplaatsen en afvalbergen. In zijn opleiding als tuinbouwkundige werd vooral geleerd hoe je met pesticiden, kunstmest en monocultuur kon omgaan. Bij de groendienst van Aalst kreeg hij de kans om zijn visie op groenbeleid door te voeren en na vele jaren roeien tegen de stroom in ontstonden langzamerhand pareltjes van tuinen en parken in het centrum en aan de randen van de stad.
Bart : “Vandaag is Aalst het toonbeeld van hoe men met de natuur kan samenwerken om tuinen en parken om te toveren in oases van rust en schoonheid.” Bart leerde ons gisteren ook dat je daarbij zowel met inheemse als uitheemse soorten kan werken en vooral, dat het echt niet moeilijk is eens je begrijpt wat de visie is. Volgens de Aalstenaar komt dit alleen maar de biodiversiteit ten goede.
Tuinranger
Natuurvriendelijke tuinen zijn een echte trend. Vlaanderen bestaat voor ongeveer 9% uit kleine en grote tuinen en perkjes . Samen met tuinrangers op wiens idee men beroep kan doen is het mogelijk om de natuur nog dichter bij de mensen te brengen. Men moet dan beginnen in onze eigen tuinen en we zetten zo in op de verhoging van het groenaanbod en op meer biodiversiteit. Bart Backaert is het werk van deze tuinrangers zeer genegen. Meer info via : Deelnemende gemeenten | Tuinrangers.
Brakel doet ook mee in dit project.