Deze week werden de toren en de klokken van de dekenale kerk in Zottegem verwijderd. Een noodzakelijke ingreep want een renovatie was dringend. Zonder ingreep dreigde de toren in te storten.
Het verwijderen van de toren en de klokken maakt deel uit van de renovatie van de dekenale kerk in zijn geheel. Lees hierover meer in onze Koekelaring via deze link.
“De Zottegemse Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk zal zijn toren enkele maanden moeten missen”, zegt Jean-Marc Cosyns, penningmeester van de Kerkfabriek Zottegem-Centrum die de werken aan de dekenale kerk op de voet volgt. “De kerkfabriek, die deze noodzakelijke herstellingen, in samenspraak met de Stad Zottegem, jarenlang heeft voorbereid, hoopt dat de toren in het voorjaar van volgend jaar zal kunnen teruggeplaatst worden. Begin december zullen dan de werken aan de daken beginnen. Gedurende de winter zal hoofdzakelijk het schrijnwerk van de zolder aangepakt worden. Daarna worden de leien vervangen. Deze werkzaamheden zullen vermoedelijk afgerond kunnen worden begin 2025. Dus ja de kerk zal geruime tijd in de steigers blijven staan. Het totale kostplaatje voor de restauratie van dit monument bedraagt 2,7 miljoen, waarvan ongeveer 950.000€ gefinancierd wordt met subsidies van Onroerend Erfgoed Vlaanderen.”
Het gaat gezien stabiliteitsproblemen om ingrijpende, maar noodzakelijke werken. “In 2019 werden er al enkele werken aan de toren uitgevoerd omwille van stabiliteitsproblemen van twee lantaarns en nu pakken we het grotere geheel aan”, bevestigt schepen van Kerkfabrieken Leen Goossens (CD&V) toe. “Er werd daarom zeer voorzichtig tewerk gegaan. Zo werd de beiaardtoren trapsgewijs afgebouwd en zal hij in een atelier gerestaureerd worden, vooraleer hij opnieuw opgebouwd zal worden. Van de gelegenheid wordt gebruikgemaakt om de beiaard zelf te restaureren. Alle 49 klokken worden naar beneden gebracht en door een gespecialiseerd atelier hersteld en gestemd. Daarnaast worden de leien van het volledige zadeldak vernieuwd. We zijn erg tevreden dat Vlaanderen de nodige middelen heeft vrijgemaakt voor een grondige restauratie.”
“De torenstructuur is dringend aan vernieuwing toe”, zegt burgemeester Evelien De Both (-N-VA) in een reactie. “Vandaar deze werken waarbij de toren, de beiaard en het leien dak zullen gerenoveerd worden. Ingrijpende werken, waarbij de toren trapsgewijs gedemonteerd, hersteld en weer opgebouwd wordt. Zottegem zal het dus een tijdje zonder iconische toren moeten stellen, maar in 2024 zal de beiaard normaal gezien weerklinken als vanouds in een volledig gerestaureerde toren. De stad investeert 1,75 miljoen euro in dit project. Minister Diependaele kende een premie van 950.000 euro toe. Samen met de steun van Erfgoed Vlaanderen wordt dit stukje erfgoed in haar oude glorie hersteld.”
“Het was een spectaculair zicht”, aldus schepen Brecht Cassiman (N-VA). “Na het eerste deel van de toren dinsdag, werden de beiaardklokken donder uit de houten campaniletoren gehaald. De Zottegemse beiaard bestaat uit 49 klokken, waarvan het zwaarste exemplaar 1800 kg weegt. Elf daarvan gaan terug tot 1750, toen de originele beiaard geïnstalleerd werd. Als alles vlot verloopt, zouden de klokken samen met de gerestaureerde toren, opnieuw hun plaats moeten krijgen boven de markt tegen augustus 2024.”
Vandaag was het dan de beurt om alle beiaard klokken naar beneden te brengen. Men is begonnen met de vijf basklokken van de beiaard. Die bevonden zich in de toren waar de luidklokken hangen. Door een opening in de galmgaten werden ze één voor één naar buiten gebracht en op de grond gezet. (zie filmpje van vandaag) De zwaarste basklok woog ongeveer 1800 kilo (zie filmpje van de klok op de grond). Vervolgens werden de 44 beiaard klokken, die in de 2de lantaarn hingen en zichtbaar waren van op de begane grond, naar beneden gebracht. Tussen deze kleinere klokken zijn er nog een 17 tal van rond 1750, gegoten door Du Mery. (zie foto kleine beiaardklok) Ze maakten deel uit van de toenmalige beiaard, die bestond uit 20 klokken. Zij werden afgevoerd naar de Koninklijke Eijsbouts klokkengieterij in Asten – Nederland. In dit atelier zullen ze hersteld of hergoten en herstemd worden worden en herstemd.