Vooruit Zottegem stelt voor om sterrenregister voor stilgeboren kindjes aan te leggen

Sinds 1997 is het ieder jaar op de tweede zondag van december – morgen 10 december dus – Wereldlichtjesdag. Symbolisch als teken van verbondenheid worden er dan overal in de wereld om 19 uur lokale tijd vele kaarsjes aangestoken zodat er als het ware van tijdzone naar tijdzone een virtuele 24 uren durende golf van licht beweegt om op die manier wereldwijd alle overleden kinderen te herdenken ongeacht de leeftijd van het kind, de oorzaak van het overlijden of hoelang dit al geleden is.

Zoals u in een eerder NUUS-artikel (zie via deze link) uitgebreider kon / kunt lezen, maakt OVOK-Zottegem voor dit herdenkingsmoment vanaf 18 uur afspraak in het nieuwe Educatief Centrum Beisloven. Naar aanleiding van deze Wereldlichtjesdag wil echter ook Vooruit Zottegem aan het stadsbestuur vragen om – naar het voorbeeld van de stad Oostende die dit als eerste in Vlaanderen enkele maanden geleden deed – in Zottegem een sterrenregister te openen om zgn. stilgeboren kindjes (d.i. een kindje dat levenloos geboren wordt of tijdens de bevalling overlijdt) symbolisch te registreren.

Volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Kurt De Loor en zijn collega-gemeenteraadslid Peter Roman kan dergelijk sterrenregister een belangrijke steun betekenen voor alle ouders van sterrenkindjes omdat het hen de de mogelijkheid biedt om hun kindje officieel te erkennen en hen zo ook een plekje in hun leven te geven. Daarnaast kan een sterrenregister er eveneens toe bijdragen het taboe rond stilgeboortes te doorbreken en het onderwerp bespreekbaar maken. Ouders die een kindje verliezen, hebben het gevoel vaak niet begrepen te worden door mensen die het zelf niet hebben meegemaakt. En omgekeerd weten mensen dikwijls niet goed hoe ze moeten reageren als mensen een kindje vlak voor of vlak na de geboorte verliezen.

Daarom zal tijdens de gemeenteraadszitting op maandag 18 december e.k. vanuit de Vooruit-fractie voorgesteld worden om in Zottegem een sterrenregister aan te leggen. Gehoopt wordt dat ook alle andere raadsleden dit idee genegen zullen zijn zodat ouders van sterrenkindjes de erkenning en steun krijgen die ze verdienen, zo klinkt het nog bij Vooruit.