Ziekenhuisgroepering ZORG met AZ Sint-Elisabeth Zottegem nu officieel erkend

Reeds eind 2017 raakte bekend dat de raden van bestuur van het AZ Sint-Elisabeth Zottegem en het AZ Glorieux Ronse beslist hadden tot een structurele en duurzame samenwerking in de regio van Zuid-Oost-Vlaanderen. Toen ook al viel de naam “ZoRg’, met daarin een verwijzing naar de eerste letters van Zottegem en Ronse. In 2021 kwam een en ander in een stroomversnelling door de aanstelling van Stefaan Blomme tot overkoepelend algemeen directeur van beide ziekenhuizen en in de voorbije lente werd dan deze samenwerking tussen het AZ Sint-Elisabeth en het AZ Glorieux verankerd in de oprichting van de vzw ZORG. Nu, zo’n zes jaar dus nadat de basis ervan gelegd werd, heeft de Vlaamse overheid op haar beurt deze vzw ZORG als ziekenhuisgroepering officieel erkend.

GEINTEGREERDE ZORG EN TOEKOMSTGERICHT

Het doel van ZORG is om vanuit één beleidsvisie een duurzame samenwerking te realiseren teneinde aan de inwoners van de regio Vlaamse Ardennen dicht bij huis een zowel kwalitatieve en toegankelijke als betaalbare en volwaardig geïntegreerde zorg te kunnen verlenen. Naast de beide ziekenhuizen bestaan de groep AZ Sint-Elisabeth en Werken Glorieux overigens ook uit woon- en zorgcentra, kinderdagverblijven, assistentiewoningen en dienstenchequeondernemingen. De samenwerking tussen de beide ziekenhuizen situeert zich zowel op medisch als niet-medisch vlak en daarbij worden afspraken gemaakt met betrekking tot de taakverdeling en de complementariteit qua aanbod van diensten, disciplines en/of uitrustingen.

Daarnaast willen het AZ Sint-Elisabeth en AZ Glorieux, nadat zij in april 2018 al toetraden tot het nog ruimere E17-ziekenhuisnetwerk, met deze samenwerking ook verder proactief inspelen op de ingrepen die in de komende tien jaar het zorglandschap grondig zullen veranderen en waarbij de zorgsector meer en meer zal georganiseerd worden in netwerken en geïntegreerde zorgketens. Zowel de federale als Vlaamse overheid moedigen immers ziekenhuizen daarbij aan om zich te verenigen in klinische locoregionale samenwerkingsverbanden.