Klein Zwitserland opent zijn deuren

Zero waste bosbar is (opnieuw) geboren

Klein Zwitserland 2.0

Nadat OHNE een tijd geleden Klein Zwitserland reeds open hield tot vreugde van velen, komt er nu een samenwerking tussen OHNE en de VZW BROES.

Meer nog, Carl Schotsaert  vertelt mij  dat er een ware liefdesverhouding bestaat tussen OHNE en Broes, athans hun principes zijn erg gelijklopend.

Wie zijn dat dan, VZW Broes en OHNE?

OHNE kennen we reeds een tijdje, hun principes zijn ongewijzigd:

“Met het concept van zero waste willen we onze visie laten binnensijpelen in de horeca: lokaal, biologisch en natuurlijk onverpakt”, zegt Lieselotte Van der Linden, zaakvoerster van OHNE Zwalm. “Dit maakt meteen dat dit een van de eerste afvalarme cafés is in Oost-Vlaanderen.”

De visie van Broes

VZW Broes is een organisatie die elk stukje natuur, elke meter ongeplaveid pad en elke spat water bij de mensen wil brengen. Elk blad en elke stronk wil het gebruiken om groot en klein naar buiten te krijgen, te verwonderen, te bezielen. Daar waar het water en het bos samenkomen willen we ontmoetingen mogelijk maken, fantasie tot leven brengen, energie creëren en kansen geven om te ontdekken. Jezelf, de ander, de leegte, het geruis. Van de bodem van de stroom tot de kruinen van een boom. Geen kruid of insect schrikt ons af, we draaien élke steen om en duiken vol verwondering in een wereld die we soms lijken te vergeten maar die ons alles en zoveel meer te bieden heeft.

De focus

VZW Broes is een organisatie die mensen wil verenigen in de natuur met een focus op verbinding (mensen samenbrengen, het samen ‘buiten-zijn’ stimuleren), inclusie (betrekken van mensen/kinderen met een kansarme achtergrond), sociale permacultuur (klein helpt groot, sterk help zwak,…) en ecologie (zero waste, natuurlijk producten,…). Dit gebeurt adhv uiteenlopende activiteiten. Deze kunnen zowel aanbodgericht als vraaggestuurd zijn. De natuur zal steeds het centrale thema en/of het decor vormen van de activiteiten.

Onze drive: de natuur als doel en medium

De drive van VZW Broes stamt vanuit een actuele hunkering naar natuurbeleving en -behoud. Daarvoor is voeling met en kennis óver de natuur nodig. Door mensen er bij elkaar te brengen en te stimuleren om die ontdekking (opnieuw) aan te gaan, hopen we intrinsieke drijfveren aan te wakkeren om daar meer voor open te staan en mede voor te zorgen.

Er schuilt zó veel kracht in de natuur, dat het ook in omgekeerde richting kan werken. Dat de natuur ons helpt om mensen van alle richtingen en stromingen dichter bij elkaar te brengen. De (respect voor en het behoud van) natuur is voor ons dus niet alleen een doel, maar evenzeer een medium. Want ook de zorg voor elkaar en de verdraagzaamheid is iets wat in onze huidige maatschappij, die in snelvaart doorraast, vaak dreigt vergeten te worden. De natuur vormt hierbij een onmisbare schalen en de wisselwerking tussen mens en natuur lijkt ons een fundamenteel onderdeel van het leven.

Door inclusief te werken met kansarme doelgroepen, hopen we aan empowerment en netwerkverbreding te kunnen doen, om mensen uit hun stoel te lichten en er te zijn voor elkaar en voor onze omgeving, door dik en dun, voor arm en rijk. Want in de natuur komen we los van onze piëdestal en zijn we allemaal gelijk.

En concreet over Klein Zwitserland dan?

Wat willen jullie bereiken vroeg ik aan Carl Schotsaert

Waar Broes vroeger het omliggende domein onveilig maakten met allerhande verbindende activiteiten voor groot en klein, willen ze zich nu ontfermen over het café en toveren ze zowel binnen- als buitenkant om tot een broedplaats voor sociale ecologische en culturele initiatieven waar iedereen zijn hart kan ophalen. Althans als het binnen de visie valt van VZW Broes:

ecologisch verantwoord, duurzaam en  verbindend met een focus op inclusie en de omarming van het verschil.

Klein Zwitserland zal zich in de loop van 2024 ontpoppen als een vlinder tot een sociaal café, waarbij oa tewerkstelling wordt gestimuleerd. Carl benadrukt dat het moet gaan om sociale tewerkstelling en ook, om democratische prijzen.

Momenteel bevinden zij zich nog en de ontpoppingsfase. Nu reeds is Klein Zwitserland een vrijwilligerscafé die stilaan zal transformeren naar haar kleurrijke en definitieve gedaante.

Het aanbod is geheel in overeenstemming met de principes van beide protagonisten : lokaal, ecologisch, fair en verpakkingsvrij.

Een nieuwe zero waste bosbar is geboren, nadat OHNE oorspronkelijk het concept succesrijk uitprobeerde.

Adres: Galerijpad 3, 9630 Zwalm (Sint-Maria-Latem)

En de openingsuren en -dagen?

Onze openingsdagen zullen soms wijzigen maar de zondag zal zo goed als altijd een vaste openingsdag zijn. Afhankelijk van het succes zullen we meer kunnen openen, dus kom af! We houden de openingsdagen en -uren actueel op deze pagina en op Facebook

Voor alle duidelijkheid, en zoals het een onstuimige bende past, kunnen ook de openingsuren wel eens een anarchistisch trekje vertonen. Dus best volgen via Facebook om zekerheid te hebben.

OPENINGSUREN DECEMBER 23 & JANUARI 24 ❗

Donderdag 28/12
Vrijdag 29/12
Zaterdagen: 23/12 – 20/1 – 27/1
Zondagen: 10/12 – 17/12 – 7/1 – 14/1 – 21/1 – 28/1