Vuurwerk een noodzakelijk kwaad?

Helft van de Vlaamse steden verbiedt vuurwerk. Geraardsbergen laat deur op een kier.

Geraardsbergen. Terwijl Ninove, Herzele, Lierde en Brakel vuurwerk op oudejaar verbieden, laat Geraardsbergen de deur op een kier. Het politiereglement verbiedt vuurwerk, voetzoekers, carbuurkanonnen en wensballonnen, maar er is ruimte om een afwijking bij de burgemeester aan te vragen. Vuurwerk is gevaarlijk en zorgt voor heel veel stress bij dieren. Zowat de helft van de Vlaamse steden verbiedt vuurwerk op oudejaar.

Terwijl heel wat omliggende gemeenten vuurwerk op oudejaar verbieden, laat Geraardsbergen de deur op een kier. Het politiereglement zegt duidelijk: ‘Het is verboden vuurwerk af te steken, voetzoekers te laten ontploffen, carbuurkanonnen af te vuren of wensballonnen op te laten. In afwijking van het eerste lid kan de burgemeester voor uitzonderlijke gebeurtenissen vooraf de toestemming verlenen om op een beperkt aantal plaatsen en gedurende een beperkte periode vuurwerk af te steken, voetzoekers te laten ontploffen of carbuurkanonnen af te vuren.’

Geraardsbergen is niet de enige gemeente die vuurwerk niet uitdrukkelijk verbiedt. Ook Galmaarden, Herne en Bever onthouden zich van een verbod. Toch zijn de gevaren gekend. Wanneer het misgaat, kunnen de kwetsuren zeer ernstig zijn. Ook huisdieren hebben heel veel stress van vuurwerk.

De vzw Oscare, het nazorgcentrum voor mensen met brandwonden en littekens, ijvert daarom voor een algeheel verbod van vuurwerk. Dat blijkt onmogelijk te zijn. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts probeerde het een aantal jaren geleden al, maar werd teruggefloten door het Grondwettelijk Hof. Bovendien is vuurwerk via de sociale media makkelijk te verkrijgen. Vormt vuurwerk een noodzakelijk kwaas?

Julien Borremans