Zwalm mag zich vanaf vandaag Bijenvriendelijke gemeente noemen!

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG) de wedstrijd voor bijenvriendelijke gemeente. Deze stimuleert steden en gemeenten om o.m. het openbaar groen bijenvriendelijk te organiseren. Er stelden zich maar liefst 88 steden en gemeenten kandidaat. De uitreiking gebeurde vandaag.

“Zwalm stelde zich voor de eerste keer kandidaat en meteen halen we de op één na hoogste waardering binnen met maar liefst 4 bijen. Dit hadden de organisatoren nog nooit meegemaakt wisten ze ons te vertellen” zegt schepen Francia Neirinck (schepen van o.m. milieu, natuur, duurzaamheid en dierenwelzijn in Zwalm).

“We zijn enorm blij met deze erkenning. Een mooi eindejaarsgeschenk voor de gemeente Zwalm! De afgelopen jaren hebben we dan ook heel wat inspanningen geleverd om van Zwalm een nog bijenvriendelijker gemeente te maken: We richtten een Zwalms bijenteam op dat maar liefst 18 vrijwilligers telt. Zij staan het bestuur met raad en daad bij en waren de voorbije maanden bijzondere actief voor de opsporing van de nesten van Aziatische hoornaars. Ons plantgoed voor o.m onze actie ‘elk een gratis boom of 3 gratis struiken’ selecteren we op basis van bijenvriendelijkheid. Het Fatimapleintje werd onthard en vergroend, er kwam een bijenhotel en we bouwden er een bijenburcht, we lieten een bijenplan opmaken en met steun van de gemeente realiseerden de kinderen van de VB De Vlinder een heus insectenhotel, de bijen krijgen een speciaal plekje in ons net aangelegd eerste belevingsbos, … Al deze inspanningen worden nu beloond en deze erkenning geeft ons een extra duw in te rug om – samen met de Milieudienst van Zwalm – verder te informeren, sensibiliseren en acties te organiseren” besluit schepen Francia Neirinck.