Geraardsbergen. Het GO! atheneum Geraardsbergen zet in op meer biodiversiteit, groene gevels en zuivere lucht. Op de campus wordt een mini-bos aangeplant. ‘De dichte vegetatie absorbeert geluid en reguleert de temperatuur en zelf de grond is beter beschermd. Het bos biedt kortom een habitat voor biodiversiteit’, besluit Directeur Janssens.
Met het project ‘Learning Leaves’ neemt het atheneum een eerste sprint richting meer groen op school! Onder het wakend oog en met de (financiële) hulp van Urban Forests en SUGI hebben atheneumleerlingen, ondersteund door leerlingen van zusterschool Middenschool Geraardsbergen, een brede, biodiverse collectie van inheemse bomen en struiken aangeplant op het grasveld tussen de sportkooi, de D-blok en de Papiermolenstraat.
Dit project biedt aan de leerlingen uit de richting biotechnologische wetenschappen (BTW) unieke leerkansen, bijna letterlijk in het veld. ‘Samen met de leerlingen, heeft Urban Forests een boseiland aangelegd volgens de bekroonde Miyawaki methode. Deze methode maakt het mogelijk bosecosystemen te reconstrueren op kleinere oppervlakken. Deze bossen leveren talrijke ecosysteemdiensten, verbeteren de leefomgeving en vergen zeer weinig onderhoud’, laat Herman Janssens, aanspreekpunt van de organisatie Urban Forests, weten.
‘Het bos verbetert niet alleen de luchtkwaliteit op onze campus, het maakt ook de leefomgeving aangenamer voor alle partners in en rondom de school. De dichte vegetatie absorbeert geluid en reguleert de temperatuur en zelf de grond is beter beschermd. Het bos biedt kortom een habitat voor biodiversiteit’, besluit Directeur Janssens.
Het GO! Geraardsbergen is zeer fier op zijn nieuwe Miyawaki-bos en deelt graag de foto’s die werden genomen door de professionele fotograaf van SUGI.
Julien Borremans