Zottegem verbiedt vuurwerk in nacht van oud naar nieuw

Op een overzichtskaart op de website van de VRT die werd samengesteld op basis van een bevraging bij alle Vlaamse steden en gemeenten, staat te lezen dat vuurwerk op oudejaarsavond in Zottegem toegestaan is. Vanuit lezershoek is ons gesignaleerd dat burgemeester Evelien De Both sinds vorige week hiervan op de hoogte is (gebracht) en dat zij zou “nakijken waarom dit foutief is weergegeven”. Vooralsnog zonder vervolg en zonder aanpassing van die VRT-mededeling. De krant Het Laatste Nieuws schreef intussen dat vuurwerk in Zottegem enkel mag na toelating door de burgemeester. Volgens onze informatie is vuurwerk afsteken in Zottegem al sedert eind 2019 bij gemeenteraadsbesluit verboden.

Sinds mei 2019 bepaalt een nieuwe Vlaamse wetgeving dat het principieel verboden is vuurwerk af te steken, voetzoekers te laten ontploffen, carbuurkanonnen af te vuren of wensballonnen op te laten. Voor heel bijzondere gebeurtenissen die dan geval per geval bekeken worden, kan een stadsbestuur wel vooraf de toestemming verlenen om op een beperkt aantal plaatsen en gedurende een beperkte periode toch vuurwerk af te steken, bijvoorbeeld voor kermisvuurwerken die in handen van professionals zijn.

In de decemberzitting van datzelfde jaar 2019 verklaarde de Zottegemse gemeenteraad zich akkoord met die nieuwe Vlaamse regelgeving en daarmee is het afsteken van vuurwerk (ook) in de nacht van oud naar nieuw sindsdien verboden. Om deze beslissing te argumenteren, wordt gewezen op de gevaren van vuurwerk. Zowel bij het afsteken of oprapen kan men gewond worden. Bovendien is er altijd een risico op brand. Overigens ook vanuit de brandweerzone wordt geadviseerd om geen vuurwerk af te steken teneinde de brandrisico’s te beperken of ongelukken te vermijden. Daarnaast zijn er ook dieren die heel gevoelig zijn voor harde geluiden. Wanneer ze opgeschrikt worden en in paniek raken, kunnen hierdoor gevaarlijke situaties ontstaan.

Om al deze redenen is dus ook in Zottegem het gebruik van vuurwerk, voetzoekers of wensballonnen verboden en wordt ook geen individuele toestemming gegeven. Wie het toch doet, riskeert bijgevolg een boete. Om het nieuwe jaar op een feestelijke manier in te ‘knallen’, zijn er andere mogelijkheden genoeg!