Frederik Delmotte is voorgedragen tot nieuwe korpschef in de PZ Brakel

Vrijdag ll. werd Frederik Delmotte uit Oudenaarde voorgesteld als de toekomstige korpschef van de Politiezone Brakel. Officieel is het allemaal nog niet want er moet nog een KB (Koninklijk Besluit) verschijnen en de toekomstige korpschef moet dan nog de eed afleggen in de handen van de voorzitter van het politiecollege en dit is Brakels burgemeester Stefaan Devleeschouwer.

De fusie tussen de Politiezones Brakel en Vlaamse Ardennen werd vrijdag ll.tijdens de politieraad ruim goedgekeurd  in Brakel ( er waren 4 onthoudingen)

Het is dat fusieverhaal dat Frederik Delmotte overhaald heeft om zijn kandidatuur te stellen voor de job van korpschef in de PZ Brakel. De politiezone Brakel bestaat uit Brakel-Zwalm-Maarkedal en Horebeke.

De huidige waarnemend korpschef  John Pieteraerens ( PZ Brakel) gaat met pensioen op 1 mei 2024.

Frederik Delmotte was hoofdcommissaris in de PZ Vlaamse Ardennen  en kent het huis daar goed zodat dit mede hierdoor de fusie tussen beide politiezones  tot een goed einde kan worden gebracht. Officieel gaat de fusie van kracht  op 1 januari 2025.

Fusieverhaal

Het fusieverhaal heeft de toekomstige zonechef zeker aangesproken! Frederik Delmotte behaalde een master in de criminologie.

Frederik Delmotte: “Ik ging van start bij de politie in de faciliteitengemeente Ronse in 2004 en dit  bij het interventieteam. Vervolgens verhuisde ik als commissaris bij de federale politie in Oudenaarde om nadien  de overstap te maken naar de PZ Vlaamse Ardennen waar ik een deel van de wijkwerking op mij nam. Verder werd ik er directeur operaties.  Het is  ook die wijkwerking die voor mij  in de PZ Brakel zeer belangrijk is en blijft.”

Beter blauw op straat

Tijdens zijn betoog vrijdag ll. tijdens de politieraad wees Frederik Delmotte op ‘beter blauw’ op straat. “Dit betekent niet de bevolking pesten maar meer specialiseren zodat de mensen kunnen geholpen worden. Cybercrime wordt zeer omslachtig en de problemen worden er niet minder op. We hebben nu één jaar de tijd om de werking van de twee zones op mekaar af te stemmen. Er zullen heel wat werkgroepen zijn om alles in kaart te brengen.”

Twee gebouwen blijven operationeel

De toekomstige grote politiezone beschikt over twee grote gebouwen (Brakel- en Oudenaarde). Frederik Delmotte: “Uiteraard blijven deze twee gebouwen operationeel. Op termijn zullen er verschuivingen gebeuren bvb – onderkomen voor verkeersteam en rechercheteam. In eerste instantie wordt er evenwel geopereerd vanuit Brakel en Oudenaarde. Is er bvb wel een dringende interventie nodig in Maarkedal dan kan er wel uit Oudenaarde bijstand gegeven worden omdat de aanrijtijden een stuk korter zullen zijn .

Welzijn van het personeel 

Zoals eerder gezegd wordt 2024 een overgangsjaar. Frederik Delmotte: “Uiteraard is het belangrijk dat we iedereen mee hebben in het verhaal – dat iedereen aan boord blijft want het welzijn van het personeel blijft heel belangrijk. De bevolking moet evenwel nog beter worden geholpen en de dienstverlening krijgen die het verdient. ”

We wensen de toekomstige korpschef van de PZ Brakel veel succes met zijn nieuwe uitdaging!