©De Lobelle Danny

Melle en Merelbeke keuren fusie definitief goed: “We gaan een druk jaar tegemoet”

De gemeenteraden van Melle en Merelbeke hebben op maandag- en dinsdagavond de fusie definitief en unaniem goedgekeurd. Na goedkeuring van de Vlaamse overheid gaat de fusiegemeente vanaf 1 januari 2025 verder onder de naam Merelbeke-Melle.

 

Op de agenda van de gemeenteraden van Melle en Merelbeke stond deze week een belangrijk punt: de definitieve beslissing van de fusie. Dankzij een brede betrokkenheid van de politieke fracties, personeel en ander belanghebbenden kon de goedkeuring in beide gemeenteraden op unanimiteit rekenen. Dat is geen grote verrassing, want in september vond al een eerste stemming plaats en toen werd de principiële beslissing ook al unaniem goedgekeurd.

Twee weken geleden stemden beide gemeenteraden over de nieuwe naam van de fusiegemeente. Daar kwam Merelbeke-Melle uit de bus. Die naam werd opgenomen in de visietekst, een document waarin beide gemeenten beschrijven hoe ze hun toekomst zien, welke ambities ze hebben en hoe ze die willen realiseren. De visietekst werd voorgelegd aan de raadsleden ter goedkeuring.

In 2024 hebben beide gemeenten nog wat werk voor de boeg. Intussen hebben ze elf werkgroepen opgestart rond diverse domeinen, zoals personeel en straatnamen. In die werkgroepen zit telkens iemand van Melle en iemand van Merelbeke die samen de verdere voorbereidingen voor de fusie treffen.

“We gaan een druk jaar tegemoet. We zullen nog veel knopen moeten doorhakken op beleidsniveau”, vertelt burgemeester Dirk De Maeseneer (Melle). Burgemeester Filip Thienpont (Merelbeke) vult aan: “Ook op administratief vlak hebben onze gemeenten veel werk om de fusie verder voor te bereiden. We hebben grote ambities voor onze toekomst.”