Protest in Herzele tegen nieuwe dienstregeling De Lijn: “Er wordt sterk gesnoeid in de bussen”

In Herzele is er protest tegen de nieuwe dienstregeling van De Lijn.

“Vanaf 6 januari hervormt De Lijn zijn net. Er komen hooflijnen, regiolijnen en een flexbus”, vertelt Filip De Bodt van LEEF! & GROEN. “Voor de Gemeente Herzele betekent dat vooral dat er geen wezenlijke vooruitgang komt, integendeel! De bussen van en naar Geraardsbergen worden nog verminderd en rijden niet op zaterdag en zondag. Dat betekent ook dat men met het openbaar vervoer vanuit het Zuiden van de gemeente nog nauwelijks naar het centrum kan. De verbindingen naar Zottegem en Aalst blijven grotendeels dezelfde, maar er wordt sterk gesnoeid in de bussen die stoppen in de deelgemeenten Borsbeke en Hillegem. Die rijden enkel nog tijdens de spits. Ter vervanging komt er een flexbus die betere uren en opstapplaatsen zou krijgen dan de huidige belbussen. Op voorhand wordt al gezegd dat die niet altijd op tijd hoeven te zijn. Bovendien is er niets geweten over het aantal bussen, de frequentie enzovoorts. Wij vragen betere verbindingen naar Geraardsbergen, Aalst en Zottegem. Binnen onze gemeente eisen wij herstel van de verbindingen naar Steenhuize, Sint-Lievens-Esse, Hillegem en Borsbeke.

“De Gemeenteraad keurde op voorstel van LEEF! & GROEN unaniem een motie goed tegen deze vermindering van het aanbod. In Hillegem ondertekenden tweehonderd mensen al een petitie die naar De Lijn zal gestuurd worden. Volgens de vervoersfirma is er nog ruimte om aanpassingen te doen op voorstel van de gemeentebesturen en hun inwoners.”

Energiecoöperatie uitgesteld.

“De klimaatcommissie van Herzele besliste in het voorjaar om een coöperatie op te richten die zonnepanelen zou financieren op de daken van de gemeente en haar inwoners. Op deze manier kan men de energiekosten sterk naar beneden halen. De panelen zijn op drie jaar terug te verdienen en de gemeente kan zo een 150.000 € per jaar bezuinigen.”

“Tijdens de gemeenteraad van woensdag 20 december bleek dat men dit nog enkel gaat doen op de daken van de gemeente zelf en verspreid over drie jaar. Filip De Bodt (LEEF! & GROEN) was ontgoocheld in deze beslissing: “Wij investeren overal in bakstenen en gebouwen, die we allicht niet meer klaarkrijgen voor de volgende verkiezingen. We zouden beter onze bestaande gebouwen in één jaar tijd in orde zetten, zodat we er als gemeente financieel kunnen van genieten. Bovendien mogen de inwoners blijkbaar niet meer meespelen, terwijl dat ook voor hen minder uitgaven zou kunnen betekenen.” Volgens Ronny Herremans (CD&V) betekent uitstel geen afstel. De andere politieke fracties kwamen niet tussen in het financieel debat.”

“LEEF! & GROEN stelde ook nog voor om in de toekomst de opcentiemen bij het kadastraal inkomen aan te passen aan de waarde van de huizen: kleine huizen kunnen dan minder belast worden, grote meer.”

Herzele: Wegbermen beter beschermd

“De Gemeente Herzele gaat zijn wegbermen beter onderhouden. Stikstofrijke wegbermen (met veel netels) kunnen op voorstel van raadslid Paul Haustraete (LEEF! en GROEN) vroeger gemaaid worden. Wegbermen met een meer diverse beplanting komen later aan beurt. Ook tijdens wielerwedstijden zal enkel het strikt noodzakelijke gemaaid worden.”

Woonuitbreidingsgebieden (misschien) niet meer aangesneden.

“De Gemeente Herzele gaat tijdens deze legislatuur geen woonuitbreidingsgebieden meer aansnijden. Dat besliste de gemeenteraad van 20 december. Het voorstel komt van N-VA-raadslid Joshua D’Hondt. Wettelijk is het sowieso al moeilijker om zo een gebied vol te bouwen. Er dient een speciale procedure gevolgd te worden. Volgens Ronny Herremans (CD&V) is dit niet meer de bedoeling tijdens deze legislatuur: “Toch is er nog eentje, tussen de Arestraat en Wolvenstraat die bijzonder goed gelegen is.” Het N-VA voorstel werd door het raadslid opnieuw ingetrokken. LEEF! & GROEN wou garanties en legde het voorstel opnieuw op tafel. Open-VLD en CD&V stemden tegen, Roodgroen onthield zich, N-VA en LEEF! & GROEN stemden voor.”