Stadsbestuur: ‘Financiën blijven gezond, ook met ambitieus investeringsprogramma en stijgende kosten.’

Geraardsbergen. ‘Het lokaal bestuur blijft structureel financieel gezond, ondanks de stijgende kosten en personeelsuitgaven’, aldus waarnemend burgemeester Ann Panis. Dat moet blijkt uit de vierde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 dat tijdens de gemeenteraad van 19 december werd voorgesteld. Ondanks de stijgende kosten, blijft het stadsbestuur investeren. ‘Geraardsbergen is financieel gezond’, laat waarnemend burgemeester Panis verstaan. De schuldenlast van de stad Geraardsbergen stijgt van €54.822.352 in 2023 tot €66.228.822 in 2026.

‘Ondanks de stijgende kosten blijven we op een gezonde manier investeren in onze stad, verenigingen ondersteunen en premies aan de burger uitkeren. De personenbelasting of de onroerende voorheffing verhogen we niet. We willen erover waken dat het moeilijkere klimaat de toekomst van onze stad én burgers niet hypothekeert”, zegt waarnemend burgemeester Ann Panis.

Exploitatie
In het aangepast meerjarenplan bedragen de exploitatie-uitgaven 394 miljoen euro over de volledige legislatuur 2020-2025. De uitgaven lopen op van 52 miljoen euro in 2020 tot 75 miljoen euro in 2025.

Doordat de personeelskosten het grootste deel van onze exploitatie-uitgaven vertegenwoordigen zorgt een toename – o.a. door de inflatie – hierin meteen voor een sterke stijging van de totale uitgaven. De politie- en hulpverleningszone ontvangen respectievelijk 4,9 miljoen euro en 1,5 miljoen euro. Het ASZ krijgt 491.192 euro. Dit komt grotendeels door de stijgende responsabiliseringsbijdragen en werkingskosten bij het ASZ.

De ontvangsten in het aangepast meerjarenplan bedragen 438 miljoen euro over de volledige legislatuur. De ontvangsten stijgen van 61,2 miljoen euro in 2020 tot 79,7 miljoen euro in 2025. De ontvangsten komen uit fiscale ontvangsten en boetes, werkingssubsidies en ontvangsten uit de werking, zoals woonzorgcentra, flats, kinderdagverblijf…

Investeringsbudget
De investeringsuitgaven worden voor de resterende periode 2022-2025 geraamd op 45 miljoen euro. ‘Een van de investeringsprojecten betreft de renovatie van het Abtenhuis. Daarvoor werd een subsidie toegekend, met de voorwaarde om te renoveren voor 2026. Daarnaast zou het gebouw aan de Zakkaai 19 te koop worden aangeboden, wat dan weer een ideale kans zou zijn om ontmoetingscentrum De Lelie nog beter in de kijker te zetten’, meent waarnemend burgemeester Ann Panis.

Een andere belangrijke wijziging binnen het investeringsbudget betreft de verkoop van het gebouw van het centrum welzijn in de Kattestraat, met een vermindering tot de helft van de verkoopprijs. De sociale diensten verhuizen namelijk niet mee naar het ontmoetingscentrum en het administratief centrum, waardoor zij de komende jaren verder blijven werken op de site in de Kattestraat.

De investeringsontvangsten worden voor diezelfde periode dan weer geraamd op 8,5 miljoen euro. Dit betreft zowel de verkoop van eigen actief als subsidies van hogere overheden.

Liquiditeiten
De schuldenlast van de stad Geraardsbergen stijgt van 54.822.352 euro in 2023 tot 66.228.822 euro in 2026. Dat is een toename van 11.406.470 euro in drie jaar tijd. In het aangepaste meerjarenplan werden nieuwe leningen opgenomen t.b.v. 22 miljoen euro.

Julien Borremans

Lees ook:

Stéphan Bourlau: ‘Budgettaire ontsporing van Kenniscentrum ondermijnt geloofwaardigheid meerjarenplan.’