Zottegem wipte slechts 1.156 tegels, stad laat het zelf na

In de voorbije maanden werd het eerste Vlaams kampioenschap tegelwippen georganiseerd, naar een idee dat overgewaaid is van bij onze noorderburen, zowel in het kader van bodemontharding en de aanpak van de problematiek rond het tekort aan regenwater dat in de bodem kan infiltreren als om ervoor te zorgen dat het straatbeeld groener gaat kleuren.

Ook het Zottegemse stadsbestuur besliste om aan dit onthardingsproject deel te nemen en lanceerde bij monde van schepen van leefmilieu Leen Goossens en schepen van openbare werken Cynthia Van den Steen – terwijl zij poseerden bij een verkeersgeleider van ca. 100 m² die onthard werd in de Sint-Amandusweg in Leeuwergem (zie foto) – een oproep naar de Zottegemnaren om in hun tuin (voor, achter of aan de gevel van hun woning) zoveel mogelijk verharde stukken te vervangen door groen.

Vooropgesteld werd om op die manier te trachten op Zottegems grondgebied 10.000 tegels te wippen. Uiteindelijk werden het 1.156 gewipte tegels. De verhoopte respons vanwege de inwoners kwam er dus niet, al bleef de stad zelf ook nalatig. Zo werd in het bericht rond dit project ook aangekondigd dat nog andere verkeersgeleiders zouden onthard worden zoals aan het kruispunt van de Godveerdegemstraat en Bevegemstraat. Acht maanden later is daarvan echter nog niets in huis gekomen. Nog ter vergelijking: in Herzele werden er 7.195 tegels gewipt, in Oosterzele 5.853, in Sint-Lievens-Houtem 18.865, in gans Vlaanderen bijna 3 miljoen.