Mooiste dialectwoord van Zottegem verkrijgbaar als lekker dessertje: de ‘redzekes-éclair’

Wie het mooiste dialectwoord van Zottegem wil proeven kan dat nog tot het einde van het jaar doen bij bakkerij Sint-Anna. Bakker Bart creëerde er een zoete versie van: de redzekes-éclair.

Redzekes’ werd in het voorjaar van 2023 verkozen tot ‘mooiste dialectwoord van Zottegem’. ’Redzekes’ is Zottegems voor ‘net’ of ‘juist’ en kan in verschillende contexten gebruikt worden. Zo bevinden we ons momenteel nog ‘redzekes in 2023’, op een zucht van het nieuwe jaar.

“De respons op de wedstrijd was overweldigend”, zeggen Kurt De Loor en Sandra De Roeck van Vooruit, de initiatiefnemers van de wedstrijd.  “Redzekes is een heel mooi dialectwoord. Het is typisch Zottegems. We houden aan de Zottegemse dialectwedstrijd een bijzonder leuk Zottegems gevoel over. Niet enkel kende de wedstrijd heel veel respons, het bracht ook veel sentiment met zich mee bij de Zottegemnaar.  We worden er nog vaak over aangesproken op straat en op café.  Er kwamen ‘redzekes’-mokken, brooddozen, geurkaarsen, handzeep, enz., en nu hebben we ook de ‘redzekes-éclair’.  Heel tof van Bakker Bart om dit initiatief te nemen. Bij ons komt hij alvast op de feesttafel de volgende dagen. Ben toch blij dat we in Zottegem zijn geboren…”

“Ik vond de verkiezing van het Zottegems dialectwoord een heel tof initiatief met een mooi winnend woord, en tijdens een gesprek met Kurt kwamen we op het idee om er ook iets culinair mee te doen”, licht bakker Bart Schelstraete van bakkerij Sint-Anna toe. “Zo werd de ‘redzekes-éclair’ geboren. Het is een klassieke éclair opgevuld met luchtige crème, een wit laagje fondant als glacage en afgewerkt met het mooiste dialectwoord: redzekes.  Zeker ‘ns proeven met de eindejaarsfeesten.”

Wie de redzekes-éclair wil proeven kan terecht bij Bakkerij Sint-Anna (Sint-Annastraat in Zottegem) van donderdag 28 december tot en met zondag 31 december ’23.