© Beeldbank Onroerend Erfgoed

767.000 euro subsidies voor renovatie Sint-Michaëlkerk in Sint-Lievens-Houtem: “Sint-Liviniuskapel en crypte trekken veel bezoekers”

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) 767.338,56 euro subsidies vrijgemaakt voor de restauratie van de Sint-Michaëlkerk in Sint-Lievens-Houtem.

“De Sint-Michaëlkerk heeft een lange en rijke geschiedenis die al teruggaat tot de 12e eeuw. En die gaat terug tot in de Karolingische periode. Dit restauratiedossier staat al even op de wachtlijst en ik ben dan ook heel blij dat ik aan de gemeente kan aankondigen dat de werken kunnen starten.’’, aldus minister Matthias Diependaele. ‘Historische gebouwen, sites en landschappen zijn herkenbare bakens in een veranderende omgeving, ze laten zien waar we vandaan komen, wie we zijn en welke ontwikkeling we doormaken. Door er zorg voor te dragen maken we van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, om te ondernemen, te bezoeken en om van te genieten”, licht minister Matthias Diependaele toe. “De leien van de toren, van het schip en van het koor van de Sint-Michaëlkerk in Sint-Lievens-Houtem zijn aan vernieuwing toe. Ook wordt de spantstructuur hersteld.  De voorgevel wordt gereinigd en hersteld waar nodig. Ook het koorkapspant wordt hersteld en het koorgewelf gestabiliseerd. De noordelijke toren en kapel wordt terug voor het publiek toegankelijk gemaakt. Voor toekomstig behoud van de nog aanwezige middeleeuwse muurschilderingen is het noodzakelijk dat deze worden gefixeerd.”

Sint-Baafsabdij

“De Sint-Michaëlkerk in Sint-Lievens-Houtem werd opgericht door de Gentse Sint-Baafsabdij in de 11de eeuw, nadat een eerste kerkje eerder was verwoest. In de 12de eeuw bouwden de monniken de kerk om tot een belangrijke priorijkerk”, gaat Diependaele verder. “De kerk had een vieringstoren en het koor was geflankeerd door twee kleinere torentjes. Een brand in 1354 beschadigde deze majestueuze kerk, waarna de vieringtoren niet meer werd heropgebouwd en de Romaanse flankeertorentjes ter hoogte van het koor werden gehalveerd. Tijdens de restauratie verbouwde men de vroegere zuidelijke zijkapel tot crypte. Tijdens de beeldenstorm (1566) en de godsdienstoorlog (1579-1582) liep de kerk opnieuw zware schade op. In de 18de eeuw werd de kerk grondig hersteld en er kwam een Van Peteghemorgel. Na verschillende onderhouds- en herstellingswerken werden vanaf 1988 plannen gemaakt voor het herstellen van de vroegere crypte. In 2001 werd die (schijn)crypte archeologisch gereconstrueerd. De kerk is omgeven door een ommuurd kerkhof. De parochiekerk Sint-Michaël werd al in 1942 beschermd vanwege de archeologische, historische en artistieke waarde. Ook het Van Peteghemorgel in de kerk is beschermd. De aanwezigheid van de Sint-Liviniuskapel en crypte trekt menig bezoeker van in en rond de gemeente naar de kerk.”