Letterlijk en figuurlijk, een stralende stoet met 165 feeëriek verlichte tractors

Bewondering alom voor het event van Landelijke Gilde Oosterzele

Landelijke Gilde heeft Oosterzele op vrijdagavond 29 december met de verlichte tractortocht een droomavond bezorgd. Veel volk langs het parcours. Een heel geslaagde editie. En of het publiek de tractorstoet heeft gesmaakt. Mooi gezicht. Veel lichtjes. Blije gezichten. Het werd letterlijk en figuurlijk een stralende stoet met 165 feeëriek verlichte tractors. Applaus. Bewondering alom voor het event van Landelijke Gilde Oosterzele, dat nog maar eens zijn organisatietalent bewees. Oosterzele leefde volle bak.  ‘‘We willen met onze optocht van versierde tractoren de land- en tuinbouw in een positief daglicht stellen, maar ook sfeer brengen in de nieuwjaarperiode’, weet LG – voorzitter Danny Meersman. ‘Van een succes gesproken, half november was bij de inschrijving  de deelnemerslijst al na 1 u 15 compleet, nog nooit meegemaakt. Om organisatorische redenen willen wij het aantal deelnemers niet overschrijden.

 

 

 

Veel kijklustigen, het weer zat echt mee, het leek dat wij als Landelijke Gilde alle Oosterzelenaars op een dag (zoals op de kermissen) allemaal samen hebben gebracht. Veel appreciatie, applaus, duimen omhoog, wuivende mensen, blije kinderen, een kindje van zo’n 4 à 5 jaar vormde met haar handjes een hartje, dat maakt emoties los. In voortuinen en  garages werden er feestjes gebouwd, kaarsen en sfeerlichtjes maakten het allemaal nog zo veel mooier’, glimt Danny Meersman. Met de stoet wil men ook de mensen even doen nadenken over de landbouw, veel begrip opbrengen voor het standpunt van de landbouw in de problematiek van het stikstofdossier, acties voor het behoud van voldoende landbouwgrond,… geen landbouw, geen voedsel. Een boodschap die kan tellen. LG blijft de belangen van de landbouw verdedigen als een leeuw.

y

De stoet dan. Een megagrote stoet. Groot is hij zeker, er is duidelijk uren en uren werk ingekropen. Er zijn deelnemers die er dagen aan werken. Alle deelnemers hebben veel moeite gedaan om hun tractors feeëriek te verlichten. Echte pareltjes. Landelijke Gilde slaagde in zijn opzet, met de gratis parade wil men mensen samenbrengen. Bij de doortocht van de eerste tractor, stijgt het geroezemoes al op. Als de stoet gestaag verder trekt (ruim 1,5 km aan tractoren) zwelt het applaus aan. Die duizenden lichtjes zorgen voor een betoverende sfeer. Landelijke Gilde wil het evenement laagdrempelig, gratis en toegankelijk voor iedereen houden. De return is groot. De afterparty in Den Amb8 werd een voltreffer. Een bomvolle zaal genoot van de keigoede muziek van deejay Boer Boeri (een pluim voor Jo De Sutter). Ambiance troef. De harten ingepakt. Boer Boerie in topvorm. Sfeer vanaf minuut een. Tot in de vroege uurtjes, een zich flink amuserende massa. Wat een afsluiter voor de succesvolle Verlichte Tractortocht. Tijdens de avond werden de deelnemers met het meeste stemmen geproclameerd.

Laurens Bogaert krijgt de publieksprijs en Kevin Fiermans heeft de mooiste/origineelste verlichte tractor volgens de jury

Juryprijzen:

  1. n°140 – Kevin Fiermans – Oosterzele
  2. n°68 – J. Brodeau – Zwalm
  3. n°87 – Tom Van Kerkhoven – Brakel

 

Publieksprijzen:

  1. n°59 – Laurens Bogaert – Balegem
  2. n°13 – Kobe Leus – Oosterzele
  3. n°3 – Jo De Sutter – Gijzenzele

 

Tijdens de verlichte tractortocht kon een jury maar ook het publiek stemmen op zijn favoriete tractor (via QR – code). Het publiek koos voor Laurens Bogaert (Balegem), zijn verlichte tractor was een parel, een weelde voor het oog. Well done, Laurens. De tweede prijs werd in de wacht gesleept door Kobe Leus (Oosterzele), derde werd Jo De Sutter (Gijzenzele). De jury bekroonde Kevin Fiermans (Oosterzele) met de eerste prijs. Enig mooi lichtkunstwerk. Jan Brodeau (Zwalm, 2 de) en Tom Van Kerckhoven (Brakel, 3 de) konden de jury eveneens bekoren. Een welgemeende dank aan alle deelnemers die er een geweldig lichtspektakel van maakten.

 

‘We houden eraan nog eens alle deelnemers, medewerkers, vrijwilligers, seingevers, lokale politie, gemeente, de pers, Jong LG Oosterzele, Groene Kring Midden – Oost – Vlaanderen, KLJ Oosterzele én het enthousiast publiek oprecht te bedanken voor hun empathie voor het werk van Landelijke Gilde Oosterzele. Dit spektakel is tot stand gekomen dankzij onze land- en tuinbouwers, loonwerkers, tuinaanleggers, grondwerkers, Old-timervrienden, Groene Kringers, KLJ, tractorfanaten. Heel veel dank aan het pas opgerichte KLJ Oosterzele dat instond voor de broodjesverkoop en de politie voor de voorbeeldige en uitstekende samenwerking en uiteraard wat ben ik fier op het bestuur van Landelijke Gilde Oosterzele en Jong Landelijk Gilde voor de ronduit schitterende organisatie’, besluit een zielsgelukkige voorzitter Danny Meersman.  Interesse in werking Landelijke Gilde Oosterzele? Een mailtje naar LG.Oosterzele@gmail.com volstaat. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).