Dender bereikt kritiek punt in Idegem. Molenbeek treedt buiten haar oevers.

Geraardsbergen. Door de aanhoudende regen bereikt de Dender op verschillende plaatsen langsheen de Dender haar kritisch niveau. De politie van Geraardsbergen/Lierde heeft voor de veiligheid de Onkerzelestraat richting Grimminge afgesloten. Ook aan de Klakvijverstraat en De Dijk is de Onkerzelestraat richting Geraardsbergen afgesloten. De camping van provinciaal domein De Gavers wordt preventief ontruimd. In Oost-Vlaanderen is door de wateroverlast de provinciale fase van het rampenplan afgekondigd.

De Molenbeek is in Overboelare en op de parking aan de op de parking van de Vooruitzichtstraat te Nederboelare overstroomd. Verschillende wagens stonden er deze namiddag nog geparkeerd.
Het KMI voorspelt voor de komende uren nog regenval, waardoor het peil van de Dender nog zal stijgen.

Op waterinfo.be is duidelijk te zien dat de Dender in Idegem de alarmdrempel heeft bereikt. In Geraardsbergen bereikt de Dender de waakdrempel. Ten opzichte van deze morgen is het waterniveau van de Dender flink gestegen. De komende dagen wordt er nog veel regen verwacht: op sommige plekken in Vlaanderen 40 tot 50 liter per vierkante meter in 48 uur.

Voor meldingen van wateroverlast of de aanvraag van zandzakken in acute nood: surf naar www.1722.be (bij voorkeur) of bel naar het noodnummer 1722. Gebruik het noodnummer 112 hiervoor niet.

Julien Borremans