Zottegemse Sterzingers brengen hun 37e zegenwens

In een vorig NUUSbericht (zie via deze link) hebben we geïnformeerd over de Driekoningentocht die leden van de Zottegemse Macekliersgilde op donderdag 4 en vrijdag 5 januari voor de 36ste keer maken. Dit gebeurt in navolging van De Sterzingers die dit al een jaartje langer doen – sinds 1985, op initiatief van Ghislain Diependaele, wijlen Jo Van Gansberge en wijlen Wilfried Carnewal – en die deze traditie nu op vrijdag 5 januari voortzetten (dus niet op donderdag zoals verkeerdelijk op de stedelijke website en in Infokrant Egmont aangekondigd wordt).

ZUIVERE KERSTSFEER

Nog volgens het magazine Infokrant Egmont waarvan de uitgever-redacteur eens meende te moeten schrijven dat ze “zich strompelend van café naar café een weg banen alsof ze er niet genoeg van krijgen hun dorst te lessen” (einde citaat), lijkt deze rondgang van De Sterzingers een soort kroegentocht te zijn maar dat is helemaal niet het geval, integendeel. Met de Drie Koningen voorop, getooid als De Drie Wijzen uit het Oosten in passende gewaden en begeleid door herders en muziek, zullen De Sterzingers ook ditmaal op hun 37ste tocht langsgaan op een tiental plaatsen waar zij telkens met hun liederen de zuivere kerstsfeer oproepen en hun kerstboodschap uitzingen. Daarbij zullen zij ook opnieuw boven de deurportiek hun zegenwens schrijven: 20 C + M + B 23. Deze initialen, tussen het jaartal in, staan voor Caspar en Melchior en Balthasar en kunnen tegelijk gelezen worden als “Christus mansionem benedicat” (= moge Christus deze woning zegenen).

ROUTE EN VERTOLKERS

Voor deze vrome traditie trekken De Sterzingers op vrijdag 5 januari ook naar enkele plaatselijke zorginstellingen. In de voormiddag worden ze om 10 uur verwacht in het AZ Sint-Elisabeth en om 11u15 in het Psychiatrisch Centrum Frapello in Velzeke. Na een optreden in het Collegium om 13u15 gaan ze in de loop van de namiddag nog langs in het WZC Egmont (om 15 uur), WZC Ikaria in Sint-Maria-Oudenhove (om 15u50) en WZC De Vlamme in Erwetegem (16u40). Vervolgens brengen ze op hun rondgang nog een bezoek aan een viertal cafés: De Hert (Erwetegem, 18u15), De Zoeten Inval (Bijloke, 19 uur), De Kring (Markt, 20u30) en De Stappers Alm (Berendries in Brakel, taptoe 21u15). Tussendoor zullen zij ook deelnemen aan de zangstonde rond de kerststal bovenaan de Heldenlaan (om 20 uur).

Wat de samenstelling van de groep betreft, hebben Chris De Saveur en Ghislain Diependaele die jarenlang de rol van respectievelijk één van de Koningen en één van de herders (+ zang en mondharmonica) vertolkten, zich om leeftijdsgebonden reden laten vervangen. Het zevenkoppige Sterzingers-gezelschap bestaat nu uit Wim Vanommeslaeghe, Dirk Van Hijfte en Wouter De Tandt als de Drie Koningen met als herders die hen vergezellen en ook muzikaal begeleiden Joris Van Laethem (zang), Bart D’Haeyer (trompet), Laurens Moonen (viool en zang) en Bart De Clercq (afwisselend klarinet, doedelzak en fluit). Voor het veilige vervoer van het ene naar het andere optreden kunnen zij rekenen op Gerdy Meulenyzer als BOB-chauffeur.