Massale ontplooiing Civiele Bescherming moet Gentsestraat behoeden voor instortingsgevaar

Geraardsbergen. Vijf weken na de laatste overstroming treedt de Molenbeek door de hevige regen van de afgelopen nacht weer buiten haar oevers. Door het hevig debiet van de Molenbeek vreest men dat de gestutte panden in de Gentsestraat verder zullen wegzakken en mogelijks zouden instorten. Daarom heeft de provincie Oost-Vlaanderen de Civiele Bescherming opgetrommeld om met zware middelen de druk van de beek op de panden te verminderen.

Dit doen ze door in de Reepstraat (aan het rond punt) zware waterpompen te plaatsen. Via een buizennetwerk, dat loopt via de Reepstraat, de Gentsestraat en de Karmelietengracht, wordt het water terug in de Molenbeek gepompt. De Molenbeek loopt immers onder de panden in de Gentsestraat. Door de hevige stroming vreest men dat er nog meer grond onder de gebouwen wordt weggespoeld, waardoor de huizen zouden kunnen instorten. Daardoor zou de loop van de Molenbeek geblokkeerd worden, wat een catastrofe zou betekenen.

‘Door de aanhoudende regen afgelopen nacht wordt de Gentsestraat en de verbinding met de Reepstraat (de spoorwegbrug het ‘holleken’) preventief afgesloten. Zowel lokaal als bovenlokaal wordt de situatie op de voet gevolgd’, laat de stad Geraardsbergen weten.

De Civiele Bescherming blijft vast en zeker tot donderdagavond ter plaatse.

Julien Borremans