Vijf weken na de laatste overstromingen: waterpeil Dender staat op alarm. Molenbeek overstroomt.

Geraardsbergen. Vijf weken na de laatste overstroming is door de hevige regen van de afgelopen nacht het peil van de Dender onrustwekkend gestegen. Op sommige plaatsen is de rivier al buiten haar oevers getreden.

De Molenbeek is op sommige plaatsen al overstroomt en zette de parking aan de vooruitzichtstraat blank. Verschillende pendelaars – die hun wagen daar parkeren – mochten met opgetrokken broek door het water naar hun wagen pikkelen.

Heel wat passanten kwamen een kijkje nemen. Sommigen staken hun verbazing niet onder stoelen of banken. ‘De overstromingen van de Dender langsheen de Vooruitzichtstraat zullen nog toenemen’, laat een buurtbewoner zich ontvallen. ‘Op de gronden van de Reepstraat tot de Vooruitzichtstraat zijn er 32 appartementen in aanbouw. Bovendien loopt er nog een bouwaanvraag voor nog eens 17 wooneenheden aan de Ezelsberg. Ook aan de hoek van de Stadsweg met de Oudenaardsestraat staan nog eens 30 appartementen op stapel. De hele strook langs de Molenbeek staat ingekleurd als overstromingsgebied. Iedereen weet toch dat dit om moeilijkheden vragen is als je heel deze strook volbouwt.’

Ook in Zarlardinge liepen verschillende straten en weiden onder. In Goeferdinge liep een straat onder en kon het spaarbekken het water niet meer slikken.
Voor de komende uren verwacht het KMI zwaarbewolkt met af en toe wat motregen in Vlaanderen. Morgen kan het soms hevig regenen. De wind komt vanuit het zuidwesten. In de namiddag gaat het meer om tussenpozen, maar in het westen en noordwesten blijft de regen meer uitgesproken en continu. Ook vrijdag trekt een regenzone over het land. Zaterdag worden er opklaringen voorspeld.

Aan de stuwen te Geraardsbergen staat het peil van de Dender reeds op waak. Stroomafwaarts heeft het waterpeil van de Dender in Idegem reeds het alarmpeil bereikt.

Julien Borremans