26 straten in Merelbeke en Melle krijgen na fusie nieuwe naam: “Inwoners kiezen favoriet”

Na de fusie moeten alle identieke of gelijkklinkende straatnamen verdwenen zijn. Zo krijgen 13 straten in Merelbeke en 13 straten in Melle vanaf 1 januari 2025 een nieuwe naam. “Samen met experten gaan we op zoek naar goede alternatieven. Vervolgens kiezen inwoners hun favoriet.”

Merelbeke en Melle hebben heel wat straten die dezelfde naam hebben. Vanaf 1 januari kunnen die dubbele straatnamen voor problemen zorgen, zeker bij postbedrijven en hulpdiensten. “We begrijpen dat niet iedereen staat te springen, maar het moet. Het zorgt niet enkel voor ergernissen, het is gewoon geen veilige situatie bij noodoproepen.”

Verplichte straatnaamwijziging na de fusie

Beide lokale besturen willen dat inwoners er zo weinig mogelijk last van ondervinden. “We hebben er bewust voor gekozen om telkens de naam van de straat met de minste inwoners en de minste ondernemers te veranderen.”

Voor Merelbeke houdt dit in dat de Azaleastraat, Beekstraat, Driesstraat, Fazantenstraat, Hovenierstraat, Jezuïetenwegel, Kloosterstraat, Kouterwegel, Lindestraat, Meersstraat, Steenakker en Tulpenhof een nieuwe naam krijgen.

Bij Melle gaat het om de Begoniastraat, Bergstraat, Boomgaardstraat, Cliviastraat, Drieswegel, Heidestraat, Kapellestraat, Kerkstraat, Kerkwegel, Lamstraat, Pinksterbloemstraat, Pontstraat en Waterstraat.

Bij straten waarvan de naam wijzigt op de gemeentegrens, wordt een van beide straatnamen doorgetrokken. Zo wordt het stuk Scheldeweg in Melle met huisnummers 66, 68 en 70 Burgemeester Van Gansberghelaan. Neerstraat in Merelbeke wordt Meersstraat.

Tot slot worden de even huisnummers in de Gontrode Heirweg in Melle aangepast om zo de even huisnummers vanuit Merelbeke door te trekken.

Inwoners kiezen favoriet

Inwoners van betrokken straten zullen heel nauw betrokken worden bij het hele proces, ook bij het zoeken naar een nieuwe straatnaam.

“We willen dat de nieuwe naam door iedereen gedragen wordt. Samen met experten gaan we op zoek naar goede alternatieven. Inwoners kunnen op hun beurt stemmen op hun favoriet. Het resultaat van de stemming zal in de meeste gevallen bindend zijn.

Enkel bij een te lage opkomst hakt het bevoegde college van burgemeester en schepenen de knoop door. Stemmen zal zowel digitaal als op papier kunnen.”