In opdracht van het Agentschap Integraal Waterbeleid van de Vlaamse Overheid werkt de gemeente Lierde aan een hemelwater- en droogteplan. Door het opmaken van dit plan, dit in overleg met deskundigen van de Provincie Oost-Vlaanderen, Farys en actoren van natuur- en landbouworganisaties, brengen ze niet alleen de overstromings- en erosiegevoelige gebieden in de gemeente in kaart, maar gaat men ook op basis van de wateropgave bekijken op welke manier het hemelwater zoveel mogelijk lokaal kan vastgehouden worden, opgeslagen en als laatste stap vertraagd afgevoerd kan worden.
In het kader van de Blue Deal (strijd tegen waterschaarste en droogte) zal de opmaak van dit plan belangrijk zijn voor het verkrijgen van water gerelateerde subsidies vanaf 2025.
“Als we naar het weer kijken van de afgelopen maanden, dan klinkt de opmaak van een hemelwater- en droogteplan wat raar in de oren. Maar de wetenschap leert ons dat Vlaanderen elk jaar droger wordt. We moeten ons dus wapenen om zoveel mogelijk water bij te houden.” weet schepen Jordy De Borre ons te vertellen.
“Door de aanleg van de verschillende bufferbekkens en het plaatsen van erosiedammen hebben we de problematiek van wateroverlast en erosie al goed kunnen aanpakken. Maar we kunnen zeker nog niet achteroverleunen, want op 02/01/2024 hebben we gezien dat er nog een aantal straten onder water kwamen te staan, dit gelukkig zonder al te veel schade. We moeten de capaciteit van de bufferbekkens evalueren en waar nodig aanpassen. Zo werd er vorige week dinsdag nog een nieuwe erosiedam geplaatst aan de Nauw.” voegt hij er nog aan toe.
De wateropgave voor Lierde bedraagt 168200 kubieke meter. Dit is de hoeveelheid hemelwater die Lierde moet kunnen opvangen op zijn grondgebied en het behalen van deze doelstelling zal een inspanning vergen van zowel de gemeente als van haar inwoners.
Zo bekijkt de gemeente steeds bij het uitvoeren van openbare werken of er onthardingskansen bestaan en uitgevoerd kunnen worden. Een mooi voorbeeld hiervan is de heraanleg/vergroening van het pleintje in de Kwaadstraat, dit in samenwerking met het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen. “We hebben in onze gemeente nog enkele locaties op het oog waar we dit kunnen doen.” aldus schepen De Borre.
De gemeente Lierde wil haar inwoners nog meer sensibiliseren tot het lokaal opvangen van regenwater. Vandaag worden er al subsidies toegekend voor het plaatsen van een regenput en de aanleg van kleine landschapselementen. Niet zo lang geleden werd er een groepsaankoop van regentonnen georganiseerd, dit in samenwerking met SOLVA.
Wie in Lierde een omgevingsvergunning aanvraagt, zal ook merken dat er in de omgevingsvergunning de nodige voorwaarden worden opgelegd omtrent de opvang van hemelwater. Wie een oprit, parking of terras wil aanleggen dient zeker vooraf informatie in te winnen bij de stedenbouwkundige dienst. Dergelijke verhardingswerken kunnen niet altijd vergund worden. Handhaving zorgt er dan weer voor dat de in de omgevingsvergunning opgelegde voorwaarden ook gevolgd worden.
Verder wil de gemeente ook inzetten op een gedifferentieerd grachtenbeheer. Er zal bekeken worden hoe de bestaande grachten kunnen gebruikt worden als infiltratie- en buffergrachten.
Er ligt dus genoeg nog meer dan genoeg werk op de plank voor de komende jaren om de opgegeven doelstelling te behalen.