Facebook, Snapchat, Instagram, TikTok, Youtube, … Deze begrippen horen tot de dagelijkse woordenschat van de jeugd. Jongeren zijn vaak handiger met het internet dan hun ouders/grootouders. Zo houden ze via sociale netwerken contact met hun vrienden en vriendinnen. Deze technologie maakt meer en meer deel uit van de leefwereld van jongeren en kent heel wat voordelen. Dat neemt niet weg dat er ook risico’s aan zijn verbonden.
In de media duiken steeds vaker berichten op over cyberpesten, misbruik via het net. Vriendschapsfraude om er maar eentje op te noemen. (Groot)Ouders en ook de jongeren zelf zijn zich vaak onvoldoende bewust van deze risico’s.
Cyberpesten, digitaal pesten of digipesten is het pesten op internet of via een mobiele telefoon. Dit gedrag komt zowel tussen kinderen en tieners thuis en op school als tussen volwassenen als collega’s op het werk voor. Hoe gaat cyberpesten precies in zijn werk? Wie zijn de daders en slachtoffers en wie kijkt toe? Bestaat er een perfecte aanpak voor? Waarom moet je vooral praten en hoe begin je eraan? Wat gooi je zelf zoal te grabbel op het web en wat beschouw je als privé? En hoe gaan je kinderen er mee om?
Wat kan je als ouder/grootouder/collega doen om cyberpesten aan te pakken?
Ook via bedrijfsservers worden werknemers slachtoffer van pestgedrag door collega’s.
Is cyberpesten strafbaar?
Eerste Inspecteur van Politie, Sven Van Eenaeme van Politiezone Gent, en Jeugdinspecteur wordt dagelijks geconfronteerd met dit fenomeen en wil dit voor ons nader belichten.
Hij vertelt ons meer over de risico’s en over de preventieve maatregelen die je kan nemen. Hier haalt hij thema’s aan als chatten, gebruik van reclame, profielen, facebook, oplichting via internet en cyberpesten via GSM/tablet. Je krijgt er ook concrete tips over de controle van het internetgebruik, begeleiding en beveiliging. Hij heeft voor ouders en grootouders veel tips over hoe ze hun (klein)kinderen kunnen volgen en begeleiden. Wat als hun kind/kleinkind dader is? Wat als het een slachtoffer is? En wat als getuige?
Deelname: €3 Kwb-leden en deelnemende verenigingen, €6 niet leden