Vooruit-Groen organiseert enquête over zorgwekkend achteruitgang dienstverlening NMBS en De Lijn

Geraardsbergen. De recente implementatie van de nieuwe treinregeling door de NMBS en de aanpassingen in de busdiensten van De Lijn markeren een zorgwekkende achteruitgang in de mobiliteit van de inwoners van Geraardsbergen. Deze onvoorziene veranderingen treffen niet alleen de dagelijkse pendelaars tussen Geraardsbergen, Brussel en Gent, maar hebben ook gevolgen voor de verbindingen en aansluitingen binnen de regio door de wijzigingen van de vertrekuren en het schrappen van talloze bushaltes.

Stijn De Bock, politiek secretaris van Vooruit, benadrukt: “Het verdwijnen van essentiële verbindingen zoals de drukbezette trein van 16u29 in Brussel-Noord en tal van aansluitingen in Denderleeuw die niet meer gegarandeerd worden vormen een aanzienlijke achteruitgang voor de Geraardsbergenaars. Ook bij De Lijn werden bushaltes geschrapt en het idee van basisbereikbaarheid of te wel trek uw plan-mobiliteit ingevoerd, wat de mobiliteit van onze inwoners verder inperkt. De afgelopen weken werden talloze keren aangesproken door boze gebruikers van bus en trein. ”

Tegelijkertijd betreurt Patrick Franceus, voorzitter van Groen Geraardsbergen het gebrek aan inspraak: “De afwezigheid van een raadpleging van de Geraardsbergenaar bij het doorvoeren van deze ingrijpende wijzigingen getuigt van een verontrustende onverschilligheid ten opzichte van de behoeften en belangen van de reizigers.”

Vooruit-Groen bevraagt pendelaars
Om de dringende behoefte aan aanpassingen in het trein- en busaanbod aan te tonen, lanceert het project Vooruit-Groen een enquête. “Deze bevraging zal dienen om niet alleen de NMBS en De Lijn aan te sporen van gedachten te veranderen, maar ook het stadsbestuur kan meer doen,” voegt Patrick Franceus eraan toe.

Geraardsbergen trekt omwille van zijn ligging en treinstation pendelaars aan van de buurgemeenten zoals Lierde, Lessen. “De stad Geraardsbergen moet met de politieke vertegenwoordigers van andere gemeenten de kwestie op de agenda te krijgen bij de NMBS en De Lijn. Al deze plannen zijn ingegeven om te besparen op dienstverlening, maar zonder dat de gebruiker van bus of trein hierin werd gehoord. Met een online enquête wil het project van Vooruit-Groen Geraardsbergenaars een stem geven in dit verhaal en dit laten weerklinken aan het stadsbestuur van Geraardsbergen dat het nodige moet doen om NMBS en De Lijn te overtuigen. » benadrukt De Bock.

De progressieven van Vooruit en Groen hechten waarde aan inclusiviteit, sociale rechtvaardigheid en participatie. “Het inkorten van mobiliteit en het beperken van toegang tot essentiële verbindingen vormen een inbreuk op deze principes. We streven naar een constructieve dialoog met alle belanghebbenden om alternatieven te verkennen die de mobiliteit van Geraardsbergenaars kunnen waarborgen”, besluiten De Bock en Franceus.

De enquête kan u invullen via: enquête