Sporenbos in Brakel viert de 90ste verjaardag van Dr. Jane Goodall

Het Sporenbos in Brakel vierde vandaag  de 90ste verjaardag van Dr. Jane Goodall.

 

Het eerste speel- en leerbos in de Vlaamse Ardennen!

Vandaag nodigde Rotary Brakel-Zwalmvallei en GoodPlanet Belgium vzw heel wat mensen uit voor de  aanplanting van het Natuurbos ‘Janebos’ en de inhuldiging infobord met unieke tekening van Jommeke.

Uniek bosconcept

Dit bosconcept is uniek in Vlaanderen. Vandaag heeft men 500 extra bomen aangeplant met meer dan 100 kinderen van 4 Brakelse scholen en Leefboerderij Suskewiet.

90 nieuwe inheemse bomen krijgen hun ereplaatsje in ons nieuw natuurbos, het ‘Janebos’, aangeplant ter ere van de 90ste verjaardag van dr. Jane Goodall. Voor elke 10 bomen van dit Janebos worden er bovendien 50 nieuwe bomen geplant door schoolkinderen in Burundi, één van de landen waar dr. Jane Goodall actief is met haar Jane Goodall Institute rond herbebossing. De leerlingen van Basisschool Sint-Augustinus worden Ranger van dit eerste Janebos en zullen tevens aansluiten bij het internationale Roots & Shootsprogramma van het Jane Gooall Institute. Een delegatie van 4 mensen van het intituut was aanwezig zijn op de plantdag in Brakel.

In het bestaande Nestelbos hebben de kinderen van Leefboerderij Suskewiet samen met de leerlingen van Basisschool De Rijdtmeersen aan bosvernieuwing en exotenbestrijding gedaan. Een grotere variëteit van streekeigen bomen en struiken moet zorgen voor meer biodiversiteit in het bestaande bosgedeelte. De kinderen tonen dat zorg en respect voor de natuur en vrij buitenspel hand in hand kunnen gaan. Kinderen met en zonder handicap zullen samen het bos beleven als Rangers van Nestelbos ‘Het Sporenbos’. Dit is het derde Nestelbos (educatief en zorgbos) in België, naast het Bellenbos in Affligem en het Vlinderbos in Anderlecht. Twee jongeren van Suskewiet hadden de eer om in februari hun bos voor te stellen aan niet minder dan H.K.H. Koningin Mathilde.

De leerlingen van GBS Klavertje 4 hebben tijdens het plantmoment verder gewerkt aan hun Snoepbos als Rangers van het Voedselbosgedeelte. Ze hebben extra soorten fruit, noten en kleinfruit aangeplant en de bestaande fruitbomen gesnoeid. Als Snoepbos-Rangers zullen zij niet alleen instaan voor het onderhoud van hun voedselbos, maar tevens letterlijk en figuurlijk de vruchten ervan plukken.

Tenslotte waren er de leerlingen van Basisschool Het Groene Lilare die de laatste honderden bomen hebben geplant in het eerste Tiny Forest in de Vlaamse Ardennen waar zij Ranger van zijn. Dit Tiny Forest dat aangelegd is volgens de Miyawaki methode, zal snel uitgroeien tot een dichtbegroeid bosje met 28 inheemse boomsoorten.

De gronden werden speciaal voor dit doel en met een duidelijke lange termijn visie voor de toekomst van de Brakelse jeugd, aangekocht door Rotary Club Brakel-Zwalmvallei en sympathiserende inwoners van Brakel.