Weerman Bram Verbruggen te gast in Zwalm op het eerste Mondiale Solidariteitsevenement!

 

Op vrijdag 15 maart organiseerde  het lokaal bestuur van de gemeente Zwalm een echte werelddag voor de derde graad van de lagere scholen van Zwalm die deelnamen aan de lokale mondiale projectweek.

 

“In plaats van de meer klassieke formules te hanteren om aan Mondiale solidariteit te doen, kozen we er voor om ons beleid te focussen op onze toekomst door te investeren in onze kinderen“ zegt Francia Neirinck, schepen in Zwalm van o.m. milieu en duurzaamheid.

De afgelopen weken konden de kinderen ervaringen uitwisselen met kinderen uit Bénin en Senegal.

Dankzij leerkoffers die we aanleverden, leerden de kinderen bij over andere culturen, hun lokale gewoontes, producten en kleding. Ze leerden onder meer ook over de moeilijkheden die de landen in het Zuiden ervaren, zeker nu met de klimaatverandering.

“Niemand minder dan de VRT-weerman Bram Verbruggen kwam vandaag zelf uitleggen aan de kinderen wat klimaatverandering inhoudt. Hij deelde graag zijn ervaringen die hij opdeed tijdens zijn studiereizen. Dit was een enorme meerwaarde en de kinderen hingen aan zijn lippen” weet schepen Francia Neirinck ons enthousiast te melden.

 

Tot slot proefden ze zelf van de diversiteit in de wereld via verschillende workshops. Ze leerden hoe kinderen elders in de wereld met weinig middelen speeltuigen maken. Ze braken hun tong en leerden een woordje Swahili en gooiden de benen los bij de dansworkshop.

Enkele ouders deelden hun beste recept. We zorgden ervoor dat deze lekkere gerechten op tafel kwamen zodat de kinderen een deeltje van de mondiale keuken konden ontdekken.

Als kers op de taart zorgde de vermaarde Shalan Alahmwy met zijn compaan voor een concertje magische wereldmuziek uit het Midden-Oosten.

“En zo werden onze kleine Zwalmenaren een beetje meer echte wereldburgers!” besluit schepen Francia Neirinck.