Zottegem: sterrenregister en troostplekken

Naar aanleiding van Wereldlichtjesdag die sinds 1997 ieder jaar op de tweede zondag van december wereldwijd plaatsvindt ter herdenking van alle overleden kinderen, werd in de gemeenteraad van 18 december vorig jaar vanuit de Vooruit-fractie voorgesteld om – naar het voorbeeld van de stad Oostende die dit als eerste in Vlaanderen enkele maanden tevoren deed – ook in Zottegem een sterrenregister aan te leggen om zgn. stilgeboren kindjes symbolisch te kunnen registreren. Dergelijk sterrenregister kan immers een belangrijke steun betekenen voor de ouders van sterrenkindjes omdat het hen de de mogelijkheid biedt om hun kindje officieel te erkennen en hen zo ook een plekje in hun leven te geven. Daarnaast kan een sterrenregister er eveneens toe bijdragen het taboe rond stilgeboortes te doorbreken en het onderwerp bespreekbaar te maken.

ONLINE STERRENREGISTER

Nadat tijdens bovenvermelde gemeenteraadszitting ook de andere raadsleden dit voorstel genegen bleken te zijn, wordt nu bij monde van schepen van begraafplaatsen Leen Goossens gecommuniceerd dat door de stad zo’n sterrenregister geopend wordt. Terwijl dit wettelijk niet kan bij verlies van een kindje na minder dan 140 dagen zwangerschap, kunnen ouders in dit online sterrenregister – als ze dit zelf willen – hun stilgeboren kindje wel registreren (ongeacht de zwangerschapsduur). Ook ouders die hun kindje al een tijdje geleden verloren, mogen een registratie doen in het sterrenregister. De aangifte kan gebeuren via een afspraak bij de dienst burgerzaken in het Administratief Centrum Sanitary en zal binnenkort ook online mogelijk zijn via zottegem.egovflow.be. Alle ouders ontvangen een certificaat dat hun kindje is opgenomen in het register en krijgen als aandenken een houten hartje, vlindertje of sterretje dat zij dan een plaats kunnen geven op de sterrenweide op de stedelijke begraafplaats.

SERENE TROOSTPLEKKEN

Het is immers ook de bedoeling om op de stedelijke begraafplaats in Strijpen-Knutsegem werk te maken van het opknappen van een sterrenweide voor ingebruikname als serene en warme troost- en herdenkingsplek voor ouders en familie van sterrenkindjes. De nodige aanplanting en een paar rustige zithoekjes moeten daartoe bijdragen. Daarnaast zal ook op de begraafplaats aan de Groenstraat in Bevegem de plek (tegen de scheidingsmuur met de ziekenhuiscampus, naast de begraafplaatsen van gesneuvelde soldaten, zie foto) waar stilgeboren baby’s begraven zijn maar die er jammer genoeg zeer grijs, desolaat en ‘vergeten’ bij ligt, aangepakt worden. Hiervoor is de zelfhulpgroep OVOK, een vereniging van en voor Ouders Van een Overleden Kind, al lange tijd vragende partij (lees hierover meer in een eerder NUUS-artikel via deze link). Op deze plek zouden eveneens groen en een zitbank alsook een troostbeeld voorzien worden.