Milieu14daagse in Zottegem

Van maandag 18 maart tot en met zaterdag 30 maart organiseert de milieudienst van de stad Zottegem, met medewerking van Natuurpunt Zwalmvallei en de Biemansgilde, de Milieu14daagse. Op het programma staan verschillende natuur- en milieuactiviteiten, met de grote Lenteschoonmaak op zaterdag 30 maart als traditioneel sluitstuk van deze jaarlijkse sensibiliseringscampagne.

HOORNAARS: INFOAVOND EN WORKSHOP

Op uitnodiging van de Biemansgilde komt op woensdag 20 maart om 19u30 professor Frans Jacobs (UGent) naar het Educatief Centrum Beisloven aan de Beislovenstraat voor een infosessie over het verdelgen van de Aziatische hoornaars die een bedreiging vormen voor onze biodiversiteit, en met deskundige uitleg over de manier waarop het uitroeien ervan moet aangepakt worden. Het bestuur van de Biemansgilde wil met deze infoavond een zo breed mogelijk publiek bereiken: van imkers en niet-imkers over natuurliefhebbers en landbouwers tot verontruste inwoners en beleidsmakers. Daarnaast geeft de Biemansgilde ook nog een workshop rond hoe een hoornaarval maken (zonder daarbij andere insecten te vangen), eveneens in het  Educatief Centrum Beisloven op zaterdag 23 maart van 15 tot 18 uur.

WANDELING: WEEK VAN HET WATER

Ter gelegenheid van de ‘Week van het water’ en in samenwerking met de buurgemeenten Brakel en Zwalm kan men op zondag 24 maart de wandelschoenen aantrekken voor een voettocht van 3,9 of 5,7 km (een combinatie van beide lussen is ook mogelijk) langs de Zwalm en het Mijnwerkerspad met onderweg bij enkele tussenstops uitleg over een watergerelateerd onderwerp. De tussenstops zijn bemand van 10 tot 16 uur (langer wandelen mag maar dan zal je geen uitleg meer kunnen krijgen). Deelname is gratis, incl. drankje en een koek. Inschrijven is niet verplicht maar wenselijk (via milieu@zottegem.be). Er zijn drie startplaatsen: voor de wandeling van 3,9 km in Michelbeke aan het Instituut Stella Matutina; voor de wandeling van 5,7 km in Sint-Goriks-Oudenhove op de parking Slijpstraat; voor combinatie van beide lussen in Rozebeke op het Rozebekeplein.

PROGRAMMA LAGERE SCHOLEN

Verder zijn in het kader van de Milieu14daagse ook, met het oog op het aanwakkeren van het milieubewustzijn bij kinderen, diverse activiteiten voor de lagere scholen voorzien die zullen plaatsvinden tijdens de schooluren en per klas. Zo zal het Educatief Centrum Beisloven dienst doen voor ondermeer zoemende infosessies door imker Philippe De Landsheere over de wondere wereld van de bijen en hun invloed op onze biodiversiteit alsook voor workshops rond voedselverspilling (in samenwerking met Vlaco) en rond composteren (in samenwerking met Ilva). Daarnaast staan ook kindertheater voor kleutertjes rond plastic soep en een prachtige wandeling langs het Mijnwerkerspad op het programma.