Zwalm bindt de strijd aan tegen de Aziatische Hoornaar.

De gemeente Zwalm kocht recent 30 selectieve vallen aan en gaat die nu op strategische plaatsen uitzetten. “We voeren de strijd verder op” zegt schepen Francia Neirinck.

“Afgelopen donderdag werden tijdens de druk bijgewoonde infovergadering over de bestrijding van de Aziatische hoornaar de eerste selectieve vallen verdeeld en geïnteresseerde Zwalmenaars kunnen nog er nog altijd één aanvragen”.

De Aziatische Hoornaar is een invasieve exoot en vormt een groot gevaar voor onder meer onze biodiversiteit. “Wist je dat één nest op één seizoen ongeveer 11 kilogram insecten verslindt. Dat staat ongeveer gelijk aan 35.000 honingbijen en 65.000 andere insecten. Het is dus alle hens aan dek, want de Aziatische Hoornaar is aan een gigantisch snelle uitbreiding bezig” zegt Francia Neirinck, schepen in Zwalm van o.m. milieu en dierenwelzijn.

 

In deze periode bouwt de Aziatische hoornaar zijn primair nest, een bal-groot nest dat meestal nog laag bij de grond hangt. Het is belangrijk om net nu de koninginnen van deze nesten te vangen, zodat ze later geen secundaire nesten kunnen bouwen. Elke gevangen koningin is potentieel één groot nest minder.

 

“We gaan er dus alles aan doen om in de komende dagen en weken zo veel mogelijk koninginnen te vangen en daarom hebben we 30 selectieve nesten aangekocht die nu door ons Zwalms Bijenteam worden verdeeld. Alles wordt in kaart gebracht en zo kunnen we beter monitoren en opvolgen. De speciale selectieve vallen laten toe dat andere kleine gevangen insecten moeiteloos de val nog kunnen uitvliegen” verklaart schepen Francia Neirinck.

Interesse? Contacteer Barbara Sys van ons Zwalms Bijenteam via barbara.sys@gmail.com en volg ons op https://www.facebook.com/profile.php?id=100064726626851