Woonproject Droogloods opgeleverd: “44 appartementen zorgen voor kwalitatief, energiezuinig en betaalbaar wonen”

Woensdag heeft Woonmaatschappij Dender-Zuid het project Droogloods in het hartje van Herzele opgeleverd. Het project telt vier gebouwen met telkens 11 appartementen.

“Woonmaatschappij Dender-Zuid heeft een zeer ruim aanbod van huur-, koopwoningen en -appartementen in zijn regio, een noodzaak om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar kwaliteitsvol, energiezuinig en vooral betaalbaar wonen”, licht Mieke Dobbenie van Woonmaatschappij Dender-Zuid toe. “De oplevering van dit nieuwe woonproject van 44 appartementen verhoogt dat aanbod, al zullen er opnieuw verschillende kandidaten worden teleurgesteld: 8 koopappartementen voor 24 kandidaat-kopers, 36 huurappartementen voor meer dan 200 kandidaat-huurders uit de gemeente zelf. In totaal zijn er zelfs 2800 kandidaat-huurders die graag in Herzele zouden wonen, al zal er in eerste instantie voorrang worden verleend aan de 200 kandidaat-huurders die lokale binding hebben met de gemeente.  Maar zelfs dan is het aanbod van 36 appartementen te krap. Bovendien zal een aantal van hen qua gezinssamenstelling niet in aanmerking komen omdat het gaat om appartementen met maximum 2 slaapkamers. De 8 koopappartementen zullen worden voorgesteld aan 24 kandidaat-kopers die momenteel op zoek zijn naar een eigen stek in Herzele.”

“EVA Architecten zorgde voor het uitgekiende ontwerp van de 4 gebouwen met elk 11 appartementen”, aldus Mieke Dobbenie. “Het landelijke karakter bepaalde de materiaalkeuze en de inplanting, verder van de straat af en met voldoende openruimte tussen de 4 gebouwen. Bouwonderneming Damman startte in het voorjaar van 2021 met de bouw. En vandaag worden deze werken officieel als afgerond beschouwd. Dat ook dit project uit appartementen bestaat, heeft alles te maken met het profiel van de kandidaat-huurders. De meerderheid zijn alleenstaanden of één-ouder gezinnen. Hun aantal neemt jaar na jaar toe. In elk van de 4 gebouwen zijn appartementen voorzien voor mindervaliden, 8 in totaal. Zo is in die appartementen de breedte van de gangen en de deuren aangepast voor rolstoelgebruikers, net als het sanitair. Het aanbod voor deze doelgroep verruimen, is iets waar we met Woonmaatschappij Dender-Zuid bewust voor kiezen. Ook voor mindervaliden is betaalbaar en kwaliteitsvol wonen zeer belangrijk. Alle appartementen hebben een terras en de bewoners zullen kunnen genieten van een mooi groen uitzicht. Ondergronds werden de nodige parkeerplaatsen voorzien. Het project voldoet uiteraard aan alle huidige normen inzake energie maar Woonmaatschappij Dender-Zuid ging nog een stap verder en zorgde voor de installatie van zonnepanelen om zo de energiekosten van de toekomstige bewoners te drukken. We zijn zeer tevreden met het resultaat en hopen dat de toekomstige bewoners er een warme thuis zullen vinden.”