SMATCH winkel is onherroepelijk dicht in Munkzwalm

Vandaag is de SMATCH WINKEL in Munkzwalm dicht. De rekken zijn leeg en de deuren gingen  onherroepelijk dicht.   Het werd een emotioneel afscheid van een lange periode voor Marleen Mornie die 42 jaar actief was  voor deze keten.  Eerst noemde de winkel Disco Profi om uiteindelijk Smatch te worden.

Het persbericht van de Colruyt-groep van 4 maart l.l. over de integratie en transformatie van 49 Match- en Smatch-winkels in België creëerde ongerustheid over het al of niet blijven van de Smatch-winkel in het centrum van Munkzwalm. De hoop, die zeer terecht bij veel inwoners leefde, dat hun buurtsupermarkt zou blijven, verdween echter met het bericht dat de Smatch-vestiging aan het eind van de maand dicht zou gaan.

Vandaag zaterdag gingen de deuren dicht. Marleen Mornie en het personeel hebben zich jaren ingezet om deze zaak overeind te houden. Het mocht niet baten en personeel en naaste kennissen kwamen afscheid nemen. Marleen beschouwde deze zaak als haar kind.

Ondertussen werden er meer dan 2000 handtekeningen verzameld want MUNKZWALM heeft nood aan een voedingswinkel. De mededingingscommissie zou één van de volgende dagen bijeenkomen en niet anders dan kunnen zeggen of stellen  dat de centrumgemeente MUNKZWALM nood heeft aan een algemene voedingswinkel.

Het wordt uitkijken of er eventueel een andere speler  neerstrijkt in het centrum. Opvallend is dat de beenhouwerij BUURTSLAGERS eveneens onverwacht de deuren sluit.

Deze site verloor heel wat van haar slagkracht na het faillissement van de BRANTANO schoenenzaak en het verdwijnen van MODEMAKERS.

Momenteel zijn er nog twee winkels op deze site nl. LOODS3  en de zwembadwinkel EU-Munkzwalm.  Bij navraag in deze zwembadwinkel zijn er ondanks deze wijzigingen op de site geen plannen om deze winkel te sluiten. Volgens de winkeluitbater is de geografische spreiding belangrijk voor deze keten.

Zwalm heeft in het centrum geen echte voedingswinkel meer. Dit vormt een probleem voor mensen die minder mobiel zijn. Voor diegene die wel over de nodige mobiliteit beschikken ligt de ALDI op 2 km en een groenten- en fruithandel (Hoofd)  ligt op 1,5Km

Uiteraard is deze sluiting erg voor het personeel maar wie weet komt er de komende week toch een oplossing uit de bus.  Het centrum van Munkzwalm bezit nog steeds kwalitatief sterke zaken zoals o.m : bloemenzaak, optieker, bakkerijen, slager, een fietshandel, een apotheek  en verschillende horecazaken. Een algemene voedingszaak is vandaag de missing link.

Volgens het gewestplan van 1977 (een plan van de Vlaamse overheid waarop de bestemmingen van de terreinen in een bepaald gebied wettelijk zijn vastgelegd) is het terrein waarop de Smatch is gelegen een K.M.O.-zone, m.a.w. een zone voor kleine en middelgrote ondernemingen. Daarin is de retailsector niet toegelaten. We zien in de praktijk dat op heel wat van die zones in o.m buurtgemeenten ook gewone handelszaken zijn ondergebracht.

Het is nu des te opmerkelijk dat de politiek na tientallen jaren van gedoogbeleid eindelijk tot de constatatie komt dat via een RUP een bestemmingswijziging moet onderzocht worden.