Erfgoeddag 21 april – Iedereen thuis in Merelbeke

Ben je ‘thuis’ in Merelbeke (en straks in de fusiegemeente Merelbeke-Melle?). Ken je Merelbeke ? Door en door? ‘Zijn’ en ‘kennen’ zijn relatieve begrippen. Ook ‘thuis’ zal door iedereen op een andere manier worden ingevuld. Het is een subjectief gegeven, het is gelinkt aan iets dat vertrouwd is, dat een gevoel van geborgenheid oproept.

Van de Duits-Zwitserse schrijver en Nobelprijswinnaar Hermann Hesse is  de uitspraak “Thuis kom je niet. Maar waar vriendelijke paden samenkomen, ziet de hele wereld er een uur als thuis uit”.

Met deze erfgoeddag willen we, samen met de diensten Inburgering en integratie en Mondiaal Beleid , dit ‘gemeenschapsgevoel’ nog wat meer oproepen en elkaars erfgoed ‘bekijken’.

Samen uit, samen thuis
‘Geboren’ Merelbekenaren gaan samen op pad met mensen voor wie Merelbeke een nieuwe thuis werd. We wandelen samen door de straten van Merelbeke-centrum en staan stil bij enkele bijzondere erfgoedplekken: een kasteel, kerk, kapel, boom … We gaan in dialoog, met het verleden en met elkaar. Anderstaligen zijn van harte welkom.De wandeling start en eindigt aan het cultuurhuis van Merelbeke.

Samen rond koffie en muziek 

©merelbeke

Dat geuren en smaken voor herinneringen aan ‘thuis’ zorgen, wist 20-eeuwse dichter Marcel Proust reeds meesterlijk te beschrijven in zijn werk ‘A la recherche du temps perdu’.
De Oost-Afrikaanse koffieceremonie verloopt via een welbepaald schema én is gericht op het verwelkomen van bezoekers, op het tot rust komen, op het uitwisselen van nieuwtjes.
Luwam uit Eritrea woont sinds 5 jaar in onze gemeente en nodigt u uit op de koffie, met Afrikaanse muziek op de achtergrond.

Praktisch:
Deelname aan de activiteiten is gratis. Max. 20 personen.

Erfgoedwandeling: Start & aankomst aan het Cultuurhuis Merelbeke om 14 u en om 16 u. Duur: 1u30. Afstand: ± 3 km.
Koffie en muziek: In de foyer van het Cultuurhuis, tussen 15u30 & 18 u.
Inschrijven via erfgoed@merelbeke.be voor 14 april 2024.