Op zondag 21 april staat Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel in het teken van ‘Thuis’. Maar wat definieert precies een thuis? Is het een huis met een dak boven je hoofd, of omvat het veel meer? En hoe veranderde het begrip ’thuis’ door de jaren heen? Welke objecten, gebruiken en tradities roepen een gevoel van heimwee of ontheemding op? In de gemeentes Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke en Sint–Lievens–Houtem bieden tal van activiteiten een veelzijdig antwoord op deze vragen. Van expo’s tot workshops, van muziek– en dansnamiddagen tot historische wandelingen … er is voor elk wat wils. Erfgoeddag, hét jaarlijkse toonmoment van de cultureel–erfgoedsector, biedt een uitgelezen kans om de betekenis van ’thuis’ te verkennen.
Voorzitter Bertrand Vrijens van Erfgoed Viersprong verwoordt het treffend: “‘Thuis’ is een begrip dat vele ladingen dekt. Het is een plek waar je je welkom en prettig voelt, waar je veilig bent, en waar kleine dingen van grote betekenis kunnen zijn.” Met een rijk scala aan activiteiten belooft Erfgoeddag het thuisgevoel te omarmen. In Destelbergen kunnen bezoekers deelnemen aan de expo ‘Familiestambomen’ met bijhorende workshop, georganiseerd door het Gemeentelijk Museum Destelbergen (GeMuDes). LDC ’t Fazantenhof in Lochristi nodigt iedereen uit voor een nostalgische muziek– en dansnamiddag. In Melle krijg je een inkijk in het leven van de Zusters van Liefde J.M. Caritas die verblijven op de site van KARUS. Merelbeke verwelkomt ‘geboren’ en nieuwe Merelbekenaren voor een wandeling door de straten van Merelbeke–centrum, met aansluitend een Afrikaans koffie– en muziekmoment in het Cultuurhuis. Sint–Lievens–Houtem opent de deuren van het Sint–Lievensinstituut voor een expo over het vroegere dorpsleven.
Het gedetailleerde programma voor de Viersprongregio vind je op http://www.erfgoedviersprong.be en in de lokale programmabrochure als bijlage.