ingezonden fietsersbond

Fietsersbond Oosterzele: “Kijk ik Fiets!”

Op zondag 21 april 2024 organiseerde Oosterzeelse afdeling van de Fietsersbond een fietsles voor de kleinste fietser in zaal Amb8. Zij werken daartoe samen met Sportwerk Vlaanderen die hiervoor een unieke methodiek hanteert, ontwikkeld binnen het project “Kijk, ik fiets!”. Doelgroep zijn jonge kinderen die van hun eerste fietservaring met loopfiets, driewieler of fiets met hulpwielen willen overstappen naar “het echte werk”. Zij leren daarbij op slechts 3 uur tijd fietsen op 2 wielen onder begeleiding van een opgeleide en ervaren fietsleermeester.

ingezonden fietsersbond

Elk kind bracht een eigen fiets zonder steunwielen en een volwassen begeleider mee. Dit initiatief bleek een schot in de roos. Dankzij de gewaardeerde financiële steun van de lokale fietshandels Hofman, Stefan en Dimy en advocatenkantoor Curalys kon de bijdrage democratisch gehouden worden, namelijk 10 EUR per kind en voor leden van de Fietsersbond slechts 5 EUR.

Bijgevolg waren de 20 plaatsen binnen de kortste keren volzet. De voormiddag startte om 9 uur met het technisch in orde zetten van de fietsjes: banden oppompen, zadelhoogte afstellen, de houder voor de hulpstok monteren en remmen testen. De bestuursleden van de plaatselijke Fietsersbondafdeling staken daarbij een handje toe. Daarna gaf meester Koen van Sportwerk Vlaanderen de jonge deelnemers vaardigheidsoefeningen met een stijgende moeilijkheidsgraad. De uitvoering gebeurde met medewerking van de ouders of grootouders. Tegen de middag konden bijna alle jonge deelnemers zonder hulp de zaal van Amb8 rondcrossen!

ingezonden fietsersbond

Op het einde van de les kregen de deelnemende kinderen uit de handen van plaatselijke wielervedette Katrijn De Clercq als aandenken een lekkere wafel, een persoonlijk diploma en een koersbidon geschonken door wielerploeg Lotto-Dstny. Veel glunderende gezichten bij zo’n geslaagde afsluiter van de fietsles en tevreden organisatoren!