Nieuw milieupark en technische loods: grootste investering ooit in Zwalm. Inwoners woonkern Roborst halen diep adem.

De langverwachte bouw van een nieuw containerpark en een moderne technische loods zullen nog dit najaar van start gaan. Dat kondigde het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Zwalm vandaag aan.
Dit baanbrekende project komt als een verademing voor de inwoners van Roborst, die jarenlang hebben geleden onder de overlast van het verouderde, zonevreemde containerpark.
Het huidige containerpark bracht aanzienlijke geluids- en verkeershinder met zich mee, voornamelijk voor de inwoners van de Borstekouterstraat en de Herpelstraat. De toenmalig zonevreemde plaatsing van dit park was voor velen een doorn in het oog. De nieuwe locatie, om en bij de 1 ha op de site van de oude steenbakkerij te Roborst, zal veel beter bereikbaar zijn en geen hinder veroorzaken voor de omwonenden.
De nieuwe technische loods beantwoordt niet alleen aan alle huidige noden en normen van vandaag maar bij het ontwerp werd ook al zoveel mogelijk naar de toekomst gekeken. De loods is een aanvulling, geen vervanging, van de bestaande aan het station in Munkzwalm. Bij deze laatste investeerde het lokale bestuur twee jaar geleden trouwens nog in een nieuwe dakconstructie en elektrische installatie. Het combineren van de technische loods en het containerpark laat ook een ideale optimalisering toe van ruimte en materieel.

Wat dit project echt uniek maakt, is de focus op flexibiliteit, circulariteit, duurzaamheid en biodiversiteit. De bouw van zowel het milieupark als de loods zal een flexibele indeling hebben die permanent kan worden aangepast aan de behoeften. Door te werken met een innovatief constructieprincipe, waarbij demonteerbare betonblokken worden gebruikt, kunnen materialen later verplaatst worden om nieuwe behoeften in te vullen, en worden hergebruikt op andere locaties, wat bijdraagt aan een circulaire economie.

Daarnaast zal de technische loods worden uitgerust met een dak dat geschikt is voor zonnepanelen, waardoor duurzame energie kan worden opgewekt. Bovendien worden er wadi’s en extra regenwaterputten geïnstalleerd om maar liefst 200.000 liter regenwater op te vangen voor hergebruik. Ook wordt er gekozen voor een rijke en gevarieerde beplanting, met speciale aandacht voor bijenvriendelijke flora, om de biodiversiteit te bevorderen.
Tijdens de gemeenteraad  deze avond  werd het bestek voor dit project goedgekeurd, waardoor de weg vrij is voor de start van de werken nog dit najaar. Het gemeentebestuur kijkt ernaar uit om dit ambitieuze project tot leven te brengen en zo bij te dragen aan een duurzame en leefbare toekomst voor Zwalm en al haar inwoners..