Door de nieuwe politieke burgerbeweging ZiZo werd onlangs tijdens de dinsdagmarkt actie gevoerd (zie foto) rond het zeer nijpende tekort aan kinderopvangplaatsen in Zottegem. Voor ouders die voor hun kroost een plek in de kinderopvang willen, wordt dit immers alsmaar problematischer want de plaatsen zijn schaars en druk bezet. In 2019 was er in Zottegem nog voor 43 op de 100 kinderen een opvangplaats. Vandaag is dit voor nog slechts 33 het geval. Daarbij komt dat tussen 2020 en 2023 het aantal kinderen onder de twee jaar met 80 is toegenomen. Bovendien zijn de voorrangsregels voor kinderopvang gewijzigd – ZiZo distantieert zich van deze maatregel – waardoor vooral ouders die minstens 4/5 werken, in de kinderopvang terechtkunnen terwijl méér kwetsbare gezinnen niet de kinderopvang vinden die zij nochtans broodnodig hebben om (meer) te kunnen gaan werken.
“In Zottegem heeft men een traditie van onthaalouders,” zo weet men bij ZiZo, “maar jammer genoeg moet vastgesteld worden dat dit er van jaar tot jaar minder zijn. De subsidie vanuit het Agentschap Opgroeien voor kinderopvang door onthaalouders ligt overigens ook merkelijk lager dan de subsidie voor groepsopvang: gemiddeld 15.000 euro per plaats per jaar voor groepsopvang tegenover slechts gemiddeld 4.000 euro per plaats per jaar voor gezinsopvang. Ondertussen kent het principe van de samenwerkende onthaalouders wel een groei maar ook dit is niet de meest stabiele vorm van opvang want het statuut van deze mensen is precair omdat zij geen werknemers zijn.”
“Wij weten dat de stad een bijkomende locatie wil inrichten in de Trapstraat maar dit is slechts een kleine pleister op de wonde en bovendien kost het handenvol geld om die opvangplaats babyproof te maken. De kostprijs van de renovatie swingt de pan uit door allerlei extra aanpassingswerken; overigens heeft het stadsbestuur nog geen visie op wat met de bovenverdieping gaat gebeuren. Intussen is ook de verhuis van het Huis van het Kind voorzien vanuit de Kloosterstraat naar de OCMW-site waar men een totale welzijnscampus, inclusief kinderopvang, wil ontwikkelen. Jammer echter dat er geen opvang voor 0- tot 3-jarigen deel uitmaakt van dit project, wat perfect zou gekund hebben. Bij een volgende lancering van uitbreidingsmiddelen door de Vlaamse overheid zou de stad zich alleszins kandidaat kunnen stellen voor subsidies voor groepsopvang, waarmee zowel kosten voor het personeel als voor de werking ervan kunnen gedekt worden. Aangezien onze stad hoog scoort qua tekort aan kinderopvang, is de kans groot dat Zottegem die subsidies binnenrijft wat de kost voor de eigen stadskas dan vermindert,” zo klinkt het bij ZiZo.