WZC Egmont geselecteerd voor dementieproject ‘Iedereen Telt’

Vlaanderen telt 141.000 mensen met dementie, een aantal dat in de komende jaren alleen maar zal toenemen. Daarom werd het project ‘Iedereen Telt’ gelanceerd waarbij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen een aantal geselecteerde zorgorganisaties gedurende twintig maanden begeleidt. Het streefdoel van dit initiatief is een betere ondersteuning en persoonsgerichte zorg voor mensen met dementie in praktijk te brengen..
Uit de meer dan 100 zorgorganisaties die zich voor deelname aan ‘Iedereen Telt’ kandidaat stelden, werden er veertien geselecteerd waarvan acht woonzorgcentra. Met de kandidatuur moest ook een dossier ingediend worden dat beoordeeld werd aan de hand van zeven criteria: centraal de persoonsgerichte benadering maar ook groeipotentieel, analyse van obstakels, duurzaamheid, communicatie en ambassadeurschap, de aanwezigheid van expertise of affiniteit met dementie binnen de organisatie, en de bereidheid om eindgebruikers een stem te geven in het verandertraject.

In het dossier van WZC Egmont, dat tot stand kwam in samenspraak met verschillende medewerkers en mantelzorgers, is getracht om een gedetailleerde schets te geven van hun behoeften. Hoewel het woonzorgencentrum al over heel wat expertise beschikt, wordt erkend dat het leveren van persoonsgerichte zorg aan mensen met dementie een voortdurende uitdaging is en dat er nog tal van kansen zijn om de dementiewerking verder uit te bouwen. Bedoeling is nu via dit project op de bestaande aanpak van dementiezorg voort te bouwen en de levenskwaliteit van mensen met dementie nog te verbeteren.