Fernand Vekeman maakt plaats voor zoon Steven als lijsttrekker van de Derde Partij.

Toen voor de gemeenteraadsverkiezing van 2006 de coalitiepartijen Lierde 2000 en Centrumlijst besloten om een kartellijst te vormen ontstond uit ongenoegen binnen hun achterband de Derde Partij.

De naam “Derde partij” lag voor de hand daar het naast Lierde Centrum en Spa-GROEN werkelijk de derde partij was die mee naar de gunst van de kiezers zou dingen.

Fernand Vekeman was één van de medestichters en stuwende kracht achter deze partij.

Bij deze verkiezingen behaalde de Derde Partij de derde plaats, goed voor drie zetels.

Bij de verkiezing van 2012 werd de Derde Partij tweede, goed voor vier zetels, en behaalde Fernand Vekeman met 791 stemmen het hoogste stemmenaantal in Lierde.

Bij de verkiezingen van 2018 bleef de Derde partij op de tweede plaats, goed voor drie zetels. Andere partijen zoals N-VA en Spankracht hadden minder geluk en zagen hun plaats in de gemeenteraad verloren gaan doordat Voor Lierde door een monsterscore  maar liefst 11 zetels binnen haalde. Ondanks deze volstrekte meerderheid maakte burgemeester Jurgen Soetens Steven Vekeman toch voorzitter van gemeente- en OCMWraad.

Daar Steven deze belangrijke functies met verve vervuld en hij een, door jong en oud geliefd, sociale figuur is nam Fernand (70 jaar) de beslissing om  de fakkel als lijsttrekker van de Derde Partij aan zijn zoon Steven (48 jaar) door te geven. Hij verlaat echter het politiek toneel niet en zal de komende verkiezing als lijstduwer van de Derde Partij fungeren.

Ze voeren dus opnieuw samen campagne en hebben een duidelijke missie.

Samen met hun partij willen ze ijveren voor het behoud van de Lierdse dorpsgeest en dat Lierde autonoom blijft doch geloven ze zeker in samenwerking met buurgemeenten als het essentiële diensten zoals politie en brandweer betreft. Ze hebben zich ook tot doel gesteld om de kiezers te motiveren om, nu er geen opkomstplicht meer bestaat, toch naar de stembureaus te komen.

Beiden vinden het ook zeer belangrijk dat ze met de lijst als een hechte groep naar buiten komen en de kiezer kunnen overtuigen om steeds voor iedereen op de lijst te stemmen.

Wat betreft de uiteindelijke samenstelling van de lijst van de Derde partij zullen we nog moeten wachten tot begin juni om deze te kennen.