Mei, de “International Respect for Chickens Month”, inspireert ProVeg Oosterzele

De maand mei staat internationaal bekend als “International Respect for Chickens Month” en dat is voor ProVeg Oosterzele genoeg reden om de kip centraal te stellen. Volgens een grootschalige studie aan de universiteit van Emory (VS) blijken kippen bijzonder intelligente dieren te zijn die kunnen optellen en aftrekken, inspelen op toekomstige gebeurtenissen, emoties zoals angst en empathie hebben, gezichten kunnen herkennen en communiceren via maar liefst 24 verschillende geluiden waarbij ze elkaar ook voor gevaar waarschuwen.

Dat deze dieren dus in pluimveehouderijen vaak onder erbarmelijke omstandigheden massaal worden gekweekt en geslacht, is ProVeg Oosterzele een doorn in het oog. Uit onderzoek van ILVO bij veertig Vlaamse pluimveebedrijven bleek dat 78% van de kuikens last had van een ernstige vorm van voetzoolzweren. Bovendien hebben de meeste vleeskippen weinig beweegruimte en worden ze in een mum van tijd opgefokt tot ‘plofkip’.

‘Daarnaast zien we ook dat veel mensen overschakelen van koe en varken naar kip uit gezondheids- of klimaatredenen. Het probleem is echter dat je ongeveer 250 kippen nodig hebt ter vervanging van één vleeskoe. Dat betekent dat je dus heel wat meer dieren doodt en doet lijden”, legt Elena Lievens van ProVeg Oosterzele uit. “Dit kan perfect vermeden worden als je als consument kiest voor lekkere, plantaardige kipalternatieven.”

En dat laatste wil de vrijwilligersorganisatie in de maand mei graag in de verf zetten: op 12 mei organiseren ze samen met Wonderworld een afhaalmogelijkheid ‘(H)eerlijke Tikka Masala’. Op Moederdag hoeven de moeders niet te koken én kan je tegelijk zorgen voor blije kippen door te kiezen voor dit plantaardige recept.

Inschrijven kan via https://forms.gle/BrX8QmRgA8Mfex8MA