Pia De Munck OLVC Bevegem laureate prestigieuze wedstrijd Woord in actie

Leerlinge Pia De Munck van het Onze-Lieve-Vrouw-College in Bevegem heeft het geschopt tot 3de laureate van de prestigieuze wedstrijd Woord in Actie, een wedstrijd wedstrijd rond creatieve spreekvaardigheid voor scholieren van het vierde en vijfde jaar secundair onderwijs.

Het was de eerste editie van de wedstrijd die meteen kon rekenen op een sterkdeelnemersveld. Ezgi Kiraç (5 Latijn-Moderne Talen, OLVI-PIUS X in Zele) kroonde zich tot 1ste laureaat, naast Toto Vermeulen (Xaveriuscollege in Borgerhout, 2de laureaat) en Pia De Munck (OLVC Bevegem in Zottegem, derde laureaat). “De Oost-Vlaamse winnares brak in haar performance een lans voor gendergelijkheid in het voetbal, ingebed in een geëngageerd, persoonlijk verhaal”, klinkt het vanuit de organisatie.”

“Ze toonde zich een ware taalspits met een dynamische weelde aan metaforen en associaties die op een subtiele manier een band opbouwden met het publiek,” zo oordeelde de jury bij monde van juryvoorzitter prof. Lieven Buysse (KU Leuven).

De finale-avond werd in goede banen geleid door auteur, dichteres en tekstperformer Maud Vanhauwaert. Met middelen uit het Excellentiefonds van de Vlaamse overheid zette het Vlaams Talenplatform dit schooljaar de wedstrijd Woord in actie op om leerlingen de kans te geven hun verteltalent, creatief taalgebruik en presentatievaardigheden op het podium te brengen.

“De wedstrijd wil met zijn focus op creatieve taal en mondelinge taalvaardigheid een aanvulling bieden op de traditionele olympiades en taalwedstrijden, die veeleer focussen op geïsoleerde kenniscomponenten,” aldus professor Tanja Mortelmans (Universiteit Antwerpen), kerngroeplid van het Vlaams Talenplatform. “Alle finalisten doorliepen de afgelopen maanden samen een intensief traject van workshops rond creatief schrijven en tekstperformance, die hen onder andere naar de VRT brachten. De jury was lovend voor de zonder uitzondering straffe prestaties van de finalisten.’

“De maturiteit, de durf, de wendbaarheid, de taaldynamiek en het sterke engagement van deze jongeren kunnen ons alleen maar optimistisch stemmen. Als zij hun stem blijvend laten horen, komt het beslist goed met deze wereld”, geeft Lieven Buysse nog mee.

Meer info?

www.duikinnederlands.be/woord-in-actie