Robin De Cubber met partijgenote Cynthia Braems die zijn voorstel zal aanbrengen bij ILvA

Raadslid Robin De Cubber brengt waaivuil onder de aandacht. Voorstel unaniem aanvaard

Het voorstel van raadslid Robin De Cubber (CD&V) waarbij hij vraagt zogenaamd waaivuil onder de aandacht brengen bij de afvalintercommunale ILvA werd unaniem aanvaard door de gemeenteraad.

“Waaivuil is vaak oorspronkelijk huisvuil dat goedbedoeld op straat werd gezet, maar door extreme weersomstandigheden kan wegwaaien”, legt Robin De Cubber uit. “Het is heel herkenbaar want bij slecht en winderig weer is het mogelijk dat het afval door de wind wordt meegenomen, alvorens de diensten van ILvA de kans hebben gehad deze op te halen. De laatste jaren worden we meer en meer geconfronteerd met extreme wind en regenval. Wanneer dit gecombineerd wordt met het buitenzetten van bv. het papier en karton brengt dit vaker het zogenaamde ‘waaivuil’ met zich mee. Wij kunnen als inwoners hier zelf aan helpen door hetgeen we buitenzetten zo stevig mogelijk vast te binden. Echter, ook de lokale overheden kunnen hier aan bijdragen. Daarom vroeg ik aan de gemeenteraad om dit te laten agenderen bij afvalintercommunale ILvA. Een voorbeeld van hoe dat in zijn werk kan gaan, is bij de gemeente Mol terug te vinden. Daar wordt het papier- en kartonafval opgehaald in een container waar dat in kan opbergen, zoals ook het rest- en GFT-afval verzameld wordt, weliswaar zonder kost per gewicht. Het is een manier waarmee je kan voorkomen dat dozen tijdens een windvlaag een eigen leven beginnen te leiden en het maakt het op zijn beurt dan weer aangenamer werken voor de afvalophalers.”

Het voorstel werd unaniem goedgekeurd in de Zottegemse gemeenteraad en kon onder meer op bijval rekenen van partijgenoot Cyntia Braems, die de Zottegemse vertegenwoordiger is bij ILvA: “ILvA tracht met een gemeenschappelijk beleid en een strikte overlegstructuur onder meer de optimalisatie van de inzameling en de verwerking van ons afval te vergroten. Ik ben dan ook tevreden dat het voorstel van Robin door de gemeenteraad werd aanvaard en ik dit kan meenemen naar de eerstvolgende ILvA-vergadering, waar ik verwacht dat het ILvA-bestuur hier een luisterend oor voor zal hebben.”