Steffert Vanneste stopt met voetballen, afscheid na carrière van 40 jaar

Gentleman, op en naast het veld

Het is nu officieel. Steffert Vanneste hangt na exact 40 jaar voetbal zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Hij besloot na meer dan duizend wedstrijden een punt te zetten achter zijn voetbalcarrière. Hij heeft ook nog zijn droom kunnen verwezenlijken, in zijn laatste jaar kunnen samen spelen met zijn zoon Louis. ‘Een mooi geschenk, maar nog meer alle vriendschap en plezier die ik van iedereen door al die jaren heb mogen ontvangen’, zegt een zielsgelukkige Steffert. Na zijn allerlaatste wedstrijd op zondag 28 april 2024  tegen Olsene op het terrein van Voorwaarts Gijzel Oosterzele werd hij uitgezwaaid met veel respect. Tijdens de rust was er een all-star game met oud spelers van Scheldewindeke, Zomergem, Lovendegem, Eeklo, Ursel, Sint-Joris, Oosterzele en Gijzenzele. Steffert was een voorbeeld voor iedereen die van voetbal houdt, hij heeft mensen gelukkig gemaakt. Een gentleman op en naast het veld. Overal waar Steffert kwam, maakte hij indruk en vrienden. Wie over hem spreekt doet dat in bewoordingen zoals betrouwbaar, ambitieus, gedreven en correct.

De liefde voor het spel was groot. Steffert blijkt van jongs af aan in de wieg gelegd voor het voetbal. Talent hebben is één ding, maar het hoofd moet ook mee. En intelligentie heeft Steffert Vanneste met overschot. Hij was een harde werker. Hij is bescheiden. Beleefd. In die carrière van 40 jaar is hij altijd dezelfde gebleven. Dat was al zo in zijn jeugdjaren bij het West – Vlaamse Sint – Joris, waar alles begon, tot aan zijn allerlaatste club Voorwaarts Gijzel Oosterzele. Op en naast het veld is hij van goudwaarde gebleken voor Sint-Joris-ten-Distel, SK Lovendegem, KVV Zomergem, Sparta Ursel, KFC Eeklo, KVV Windeke en Voorwaarts Gijzel Oosterzele. Hij houdt niet van de spotlights, eenvoud siert hem. Hij is de grote constante bij zijn clubs. Zijn aanpassing in die clubs verliep steeds van een leien dakje. En overal loofde men de mentaliteit van Steffert. Verzorgt zijn lichaam en geest. Heel gedreven, ook in zijn beroepscarrière. Een belangrijke pion in zijn clubs. Een voorbeeld van discipline. Zijn kernwaarden: het denken aan anderen, je plaats kennen, altijd het beste geven, nooit opgeven. Hij heeft er samen met anderen voor gezorgd dat er een ‘winning culture’ werd geïnstalleerd. Nuttig, zo kan je de voetballer Steffert Vanneste in één woord omschrijven. Speelt ook een grote rol in de vestiaire.  Een teamspeler in de puurste vorm van het woord. De ‘porte – parole’ van de spelersgroep. In goede en minder goede seizoenen. Iemand die zegt waar het op staat. Een voorbeeld voor de ganse spelersgroep. Bestuur, spelers en supporters hebben hem graag. Met Steffert kan je over alles praten. Hij staat goed in het leven. Hij kan alles goed plaatsen, een nuchtere kijk. Het maakte hem in all clubs zeer waardevol. Zijn fysieke troeven, techniek, inzet bleven niet onopgemerkt.

Een terugblik op zijn carrière. Met een transfer van Sint – Joris (3 de provinciale) naar SK Lovendegem beukt Steffert voor het eerst de deur naar het nationale voetbal open (4de klasse). Na enkele jaren kwam hij dan terecht bij KVV Zomergem dat net de promotie naar 2 de provinciale had gevierd.  Hij voetbalt er 5 jaar, om afscheid te nemen met de titel in 2de provinciale. Met een tussenstop bij Sparta Ursel (4de klasse) komt hij terecht bij KFC Eeklo (1ste provinciale). De promotie wordt net gemist door het verlies in de finale van de eindronde. Daarna keert Steffert  nog even terug naar Zomergem. In de herfst van zijn carrière trekt hij naar het warm en ambitieus KVV Windeke. Steffert voelt er zich meteen thuis. Met de Windo’s speelt hij tweemaal de eindronde, en een fantastische beker van België campagne om uiteindelijk te eindigen met de titel. Van KVV Windeke gaat het richting Voorwaarts Gijzel Oosterzele waar hij in vierde provinciale met VGO op zondag 28 april 2024  een definitieve streep trekt onder zijn carrière. Bij VGO gaf hij de kneepjes van het vak door aan de jonge generatie. Het is een ongelofelijk avontuur geweest. Steffert is zo dankbaar dat hij de sport waarvan hij zielsveel van houdt tot op zijn 47 ste heeft kunnen spelen. Wie doet het hem na?

Steffert Vanneste blikt heel tevreden terug. Geluk gehad over geweldige trainers, bestuursleden, teamgenoten,…met wie hij heeft kennisgemaakt. Woorden van dank voor zijn clubs, zijn medespelers, supporters, de entourage, zijn familie. Hij kijkt nu uit naar nieuwe uitdagingen, vastberaden deze prachtige sport te blijven steunen en naar de wedstrijden te gaan van zijn zoon.

Voetbal maakt een belangrijk deel uit van zijn leven. Steffert krijgt het laatste woord: ‘Vele vrienden, mooie momenten, hoogtepunten en katers later hou ik het voor bekeken en wens ik alle vrijwilligers en supporters vooral te bedanken om er altijd te zijn want zonder hen is er geen sport of vriendschap’.  Een afscheid in schoonheid, een streep onder een rijk gevulde voetbalcarrière. Maar…aan de voetbalsport zal hij zeggen, ik hou van je en ik zal je nooit verlaten. Bedankt voor alles, Steffert. (marcel van de vijver)