Hyun Dekempe en andere kunstenaars openen hun ateliers op 4 en 5 mei 2024

Op 4 en 5 mei kan je in Zottegem en op zoveel meer plaatsen terecht om ateliers van jou favoriete of andere, onbekende kunstenaars te ontdekken.
In en rond Zottegem tel ik op de site van atelier in beeld, www.atelierinbeeld.be, zomaar 30 kunstenaars die hun atelier open gooien. De moeite om op ontdekkingstocht te gaan en te kijken hoe kunstenaars nu eigenlijk werken.

Ik bezocht twee ateliers, namelijk van Hyun Dekempe in Velzeke en Hilde Goossens in St Maria Oudenhove.

Hyun Dekempe ! Ik zag hem, althans zijn werk in Cas Oostende en was er wel door gegrepen. Ik zocht hem dus op op Google maar als resultaat kreeg ik Hyundai België. Niet getreurd, beiden komen oorspronkelijk uit zuid Korea, maar Hyun Dekempe zelfs uit Velzeke.

         

Zijn werk heeft iets aanstekelijk, je blijft ernaar kijken. Je beleeft zijn zoektocht als het ware zelf. Je voelt de vreugde van het schilderen. Ook het samenstellen van zijn werk met stukken doek die aan elkaar gezet zijn. Zijn opleiding als schrijnwerker speelt nog steeds een rol in zijn werken. Ook loopt hij de kunstgeschiedenis door maar met een eigen beeldtaal. Eerst dacht ik aan Raveel en Permeke maar Matisse lijkt toch nog meer een grote inspirator, evenals Alice Neel, en niet vergeten Richard Diebenkorn. Enfin, de David Hockney is nooit ver weg. Ik zou bijna zeggen, ga naar zijn werk kijken en verlies je in zijn zoektocht. Zeker de moeite. Gaan dus naar kerklandstraat 12 te Velzeke.

 

Wat ik toch nog eventjes wil vermelden, ik zag er een collage van Bram Antheunis. Wat een mooi werk.

En vervolgens was ik op bezoek bij Hilde Goossens.

Hilde Goossens werd geboren in 1978 in Sint-Niklaas, België. Ze begon een kunstopleiding in 1995 in Sint-Lucas Gent, België, en studeerde in 1997 af met grote onderscheiding.

Nu gevestigd in de Vlaamse Ardennen in Sint-Maria-Oudenhove, België, neemt haar artistieke expressie de vorm aan van acrylschilderijen op papier, geïnspireerd door haar dagelijkse leven, contemplatieve wandelingen en onvergetelijke reizen, vaak vastgelegd door de lens van haar smartphone. Deze acrylschilderijen op papier dienen als basis voor grotere doeken. Haar stijl wordt gekenmerkt door de kracht van suggestie, waarbij ze vakkundig overbodige details weghaalt, waardoor alleen de essentie van haar onderwerpen overblijft. In een wekelijkse post verweeft ze haar schrijfsels uit haar persoonlijke dagboek met deze bevroren herinneringen, kunstig weergegeven in verstilde tinten.

Ze had solotentoonstellingen in de Zebrastraat, Gent, België, de openbare bibliotheek in Zottegem, België en in Cultureel Centrum De Meent in Alsemberg, België. Ze was opgenomen in groepstentoonstellingen in PMMK, Oostende, België (nu Muzee) en Textielmuseum Gent, België. Haar werk maakt deel uit van de privécollectie Merode in Ronse, België.

 

Ik weet het , ik doe veel anderen onrecht aan door hen niet direct te vernoemen en te bezoeken,  ik zeg maar Ilse Verschaeve, Marc Galle (die ik al zo lang wil opzoeken), Thijs Van Der Linden (waar ik zeker iets wil mee doen), Tamara de Prest, en in Ronse wil ik zeker Vanessa Van Meerhaeghe zien (zo’n boeiend werk) en alle anderen.

Voor alle duidelijkheid, in gans Vlaanderen kan je kunstenaars in hun atelier bezoeken. Kijk op www.atelierinbeeld.be en je vindt ze.

Zelf ateliers ontdekken?
Schrijf dan 4 & 5 mei 2024 in je agenda, want dan is het tijd voor de derde editie van Atelier in beeld, een project van Kunstwerkt. Je vindt de meer dan 1500 deelnemende ateliers hier terug. Neem een kijkje in het uitgebreide aanbod, filter jouw favorieten en trek erop uit. Alle ateliers zijn gratis en zonder reservatie te bezoeken. Inspiratie nodig bij het plannen? Die vind je hier.

Wil je graag op de hoogte blijven van het open atelierweekend? In de maandelijkse nieuwsbrief van Kunstwerkt kom je alles te weten over onze projecten, waaronder ook Atelier in beeld. Atelier in beeld zal in 2025 plaatsvinden op 17 en 18 mei.

Op de website van Kunstwerkt kan je terecht voor inspiratie, workshops en advies, Beeld biedt je een gratis portfolioplatform aan, en inspirerende verhalen lees je in Kunstletters.

 

Atelier in beeld is er voor álle beeldend kunstenaars vanaf 18 jaar met een atelier in Vlaanderen of Brussel. Beginners en gevorderden, professioneel en niet-professioneel, jong en oud. Als kunstenaar zijn de open studiodagen een laagdrempelige manier om je werk en je werkplek aan een (nieuw) publiek te laten zien.

De deelnemende kunstenaars beoefenen één of meerdere van deze technieken: beeldhouwkunst, collage, design, digitale kunst, edelsmeedkunst, film, fotografie, glaskunst, grafiek, grafische vormgeving, installatiekunst, illustratie, kalligrafie, keramiek, mixed media, mozaïek, schilderkunst, streetart, tekenkunst, textiel.

Voor alle duidelijkheid, open op 4 en 5 mei 2024 van 11 tot 18u. Doen zou ik zeggen.