Gerestaureerd gietijzeren kruis op het kerkhof van Michelbeke

In functie van het cultureel behoud heeft het Fonds voor de Bescherming van het Brakels Cultureel Erfgoed (FBBCE), een fonds van de Culturele Raad, een verloren erfgoedschat herontdekt en gerestaureerd.

Twintig jaar geleden werden vier gietijzeren kruisen uit de 19de eeuw weggenomen van het kerkhof van Michelbeke tijdens een opruiming. Het was meestal niet meer te achterhalen wie er ooit begraven was. Drie kruisen werden afgevoerd, maar een vierde bleef liggen op het kerkhof, vermoedelijk omdat het op een zware steen gemonteerd was.

Wijlen Christian Backaert, die naast het kerkhof woonde, vond het jammer dat het mooie kruis er zomaar bleef liggen en plaatste het uiteindelijk in zijn garage. Niemand vroeg hem er ooit naar en na twintig jaar stond het er nog steeds. Toen de medewerkers van Fonds voor de Bescherming van het Brakels Cultureel Erfgoed (FBBCE), een fonds van de Gemeentelijke Culturele Raad, dat te weten kwamen werd onmiddellijk actie ondernomen.

Gemeente Brakel was bereid dit kruis terug een plaats te geven op het kerkhof en het FBBCE liet het zandstralen, metalliseren en poederlakken. Nadat het ook nog bijgeschilderd was, werd het kruis teruggeplaatst op het kerkhof. Opnieuw een mooi stukje erfgoed dat bewaard wordt voor de toekomst.