Bijna dag op dag 79 jaar na de Tweede Wereldoorlog zijn er duidelijk toch niet door iedereen lessen getrokken uit het verleden. Opnieuw is er oorlog in Europa. Sommige wereldleiders zien de West-Europese normen en waarden blijkbaar als een bedreiging voor hun eigen macht en vinden bijgevolg dat er een einde moet gemaakt worden aan de huidige wereldorde die staat voor vrijheid en democratie. Precies daarom is het zo belangrijk dat wij, zelfs ook in ons klein Zottegem, de normen en waarden waarvoor onze voorouders stierven en sneuvelden, blijven onder de aandacht brengen. Mensen zoals Jules Lootens, Charles Claser, Baron Ides della Faille d’Huysse en nog veel anderen die hun leven gaven om ons vandaag in een vrije en democratische wereld te kunnen laten leven, verdienen met recht en rede ons respect en eerbetoon. (Marc Valckeneer, voorzitter NSB-Groot-Zottegem).
Naar jaarlijkse gewoonte vindt ter gelegenheid van de V-dag op 8 mei (einde van WO II in 1945) voor de 29ste keer op zaterdag 4 mei aan het monument op het Politiek Gevangenenplein in Bevegem een herdenkingsplechtigheid voor de oorlogsslachtoffers en Zottegemse politiek gevangenen plaats. Sinds 2019 gebeurt dit met een uitgebreider programma. Terwijl al wie deze herdenking wil bijwonen, omstreeks 15u15 verwacht wordt aan het Politiek Gevangenenplein, zullen de vaandeldragers van op het H. Hartplein daarheen opstappen onder muzikale begeleiding van de harmonie Vrije Kunstkring en gevolgd door een paar militaire oldtimer voertuigen.
De eigenlijke plechtigheid begint om 15u45 met een openingswoord door voorzitter Marc Devalckeneer van de afdeling Groot- Zottegem van de Nationale Strijdersbond België (NSB) en het dodenappel door kolonel Antoon De Geyter. Daarna volgen de bloemenneerlegging aan het monument, de Last Post, een korte toespraak door de burgemeester (of plaatsvervanger) en de uitvoering van de Europese en nationale hymnes. Vervolgens begint om 16u15 een ‘veldmis’ in de tijdsgeest van de Tweede Wereldoorlog, opgedragen ter nagedachtenis van de politiek gevangenen en oorlogsslachtoffers en voorgegaan door Johan Van den Eeckhout, opperaalmoezenier van Defensie. Tot slot van deze herdenking is er nog voor de genodigden een receptie in de cafetaria van het WZC Egmont.
Deze herdenkingsplechtigheid is een initiatief van de Oud-Strijders en Veteranenvereniging NSB Groot-Zottegem. Twee jaar geleden zorgde dit gebeuren voor heel wat ergernis omdat het stadsbestuur voor deze activiteit geen officiële uitnodigingen verstuurde en burgemeester Evelien De Both (of een plaatsvervanger) daarbij ook haar/zijn kat stuurde. Hiervoor werd toen met de beschuldigende vinger richting bestuurs-coalitiepartner N-VA gewezen. Vorig jaar vertegenwoordigde schepen Jenne De Potter het stadsbestuur. (lees ook via deze link: Speciale verkeersregelingen)