“Veel harder optreden tegen vechtersbazen die Zottegem onveilig maken”

Vooruit pleit ervoor om strenger op te treden tegen “vechtersbazen die Zottegem onveilig maken”

Lees ook

Vechtpartijen en vandalisme in stationsbuurt en centrum Zottegem

“Dat de inwoners van onze stad, jong en oud, zich niet meer veilig voelen rond het station en in het centrum, mogen we niet tolereren. Dit moet stoppen. Er is een duidelijk signaal nodig dat we geweld en vandalisme niet tolereren in onze stad”, aldus Vooruit-raadslid Kurt De Loor die vindt dat er veel kordater opgetreden moet worden tegen de amokmakers. Htelt een veiligheidsplan met 5 concrete maatregelen voor. “Een tijdelijk plaatsverbod voor de daders en een samenscholingsverbod in de stationsbuurt mogen geen taboe zijn. We moeten kort op de bal spelen en er alles aan doen om onze stad veilig te maken. Wegkijken zal de situatie enkel verder doen escaleren. Het is niet de eerste keer dat onze stad opgeschrikt wordt door een vechtpartij. Ik hoor van heel veel inwoners, jongeren, maar ook senioren, dat ze zich niet meer veilig voelen als ze door Zottegem wandelen. Vooral in de stationsomgeving voelen mensen zich onveilig. Dat moet stoppen. De scholen, het centrum en de stationsomgeving moeten voor elke Zottegemnaar veilig zijn. Er moet een duidelijk signaal komen dat we geweld en vandalisme niet tolereren. Tot hier en niet verder.”

“We mogen niet wegkijken van dit geweld, dat zal de situatie enkel verder doen escaleren. We stellen een plan met 5 concrete maatregelen voor. Op korte termijn moeten we meer politie inzetten, niet enkel aan het station, maar ook op andere plaatsen waar veel jongeren samenkomen. Maar ook online bijvoorbeeld, dan kunnen we signalen voor mogelijke vechtpartijen of jongeren die afspreken met slechte bedoelingen veel sneller oppikken”, gaat Kurt De Loor verder. “Het is goed dat er bestuurlijke aanhoudingen zijn gebeurd. Nu moet snel duidelijk worden wat er juist gebeurd is, wie verantwoordelijk of betrokken is, of er drugs mee gemoeid zijn, etc. De vechtersbazen moeten kordaat gestraft worden. Een plaatsverbod voor de daders en een samenscholingsverbod rond het station tot de rust is teruggekeerd, mogen geen taboe zijn.”

“Het verbaast ons enigszins dat er nu pas met de scholen zal worden samengezeten. Er waren al heel wat incidenten. De schepen van onderwijs maakt normaal deel uit van het Scholenoverleg. Waarom werden die problemen nog niet op tafel gelegd? Er had al lang een structureel overleg moeten zijn om het geweld echt aan te pakken, met alle betrokkenen, de scholen, de politie en de gemeente. We stellen dus voor om het LIVC (Lokale Integrale Veiligheidscel) hiervoor in te zetten.  Dit is een multidisciplinair overleg dat volgens ons kan dienen om geweld en vandalisme te bestrijden doordat bij de politie bekende personen vroeg gedetecteerd worden en er geïndividualiseerde opvolgtrajecten worden uitgewerkt. Enkel op die manier kan je op lange termijn de veiligheid garanderen.  Het geweld moet echt stoppen en hiervoor is een kordate en structurele aanpak nodig.  Er mag niet weggekeken worden. Als er geen kordate aanpak komt, zal het geweld verder escaleren

Vooruit Zottegem zal de veiligheidsproblemen in het centrum en in de stationsbuurt in het bijzonder op tafel leggen van de volgende gemeenteraad. “Er moet veel harder opgetreden worden tegen de vechtersbazen die Zottegem onveilig maken. Het geweld moet hier en nu stoppen. De veiligheid in ons stadscentrum moet prioriteit zijn”, besluit De Loor.