Handhaving bouwdossiers met twee maten en gewichten?

Geraardsbergen. Het toekennen van bouwvergunningen roept de nodige ergernissen op. In een aantal gevallen worden de bouwvoorschriften minder streng gevolgd. Particulieren die een oprit aanleggen in niet waterdoorlatende bodembedekking, worden op de vingers getikt. Voor projectontwikkelaars is men toleranter. Ook voor het plaatsen van citernes kijkt de dienst Handhaving wel eens de andere kant uit, aldus een lezer. ‘Er is aangedrongen op een correcte naleving’, laat schepen Rurik Van Landuyt weten.

Aan de Astridlaan zijn bouwwerken aan de gang voor een uitbreiding van een winkel. De terreinen zijn zo volgebouwd dat er amper plaats is voor citernes en een IBA (individuele behandeling van afvalwater), wat verplicht wordt opgelegd in de vergunning.

Bouwvoorschriften naleven
‘De citernes liggen in een verboden strook. Indien het Agentschap van Wegen en Verkeer (AWV) strikte controle zou uitvoeren dan zou ze deze overtreding opmerken en een negatief advies formuleren. Wat gebeurt er nu? De putten worden in een verboden zone aangelegd. De aannemer bedekt de citernes en de bouwheer stoort zich in dit geval niet aan de bepalingen die in de vergunning staan. Geen haan die er nog naar kraait. Ook over de alertheid van de dienst Stedenbouw kunnen vragen gesteld worden’, laat een lezer aan de redactie weten.

Het AWV spreekt nochtans duidelijke taal: ‘De strook tussen de grens van het openbaar domein en de rooilijn is een bouwvrije strook… Er wordt geen enkele constructie toegelaten in de achteruitbouwstrook, zo ook geen septische put, regenwaterput en infiltratievoorziening. Deze dienen voorzien te worden achter de minimum bouwlijn.’

Bovendien moet het afvalwater volledig op eigen terrein worden aangepakt. In de achtertuinzone of in de bouwvrije strook moet een individuele behandeling van afvalwater worden aangelegd. De problematiek van het afvalwater moet volledig op eigen perceel worden opgelost.’ Een individuele behandeling van afvalwater zou later worden aangelegd.

Het AWB liet in dit dossier duidelijk verstaan dat ‘een precedent niet aan de orde is. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft intussen duidelijk verstaan dat de bouwlijn moet worden gerespecteerd, wat aan de dienst Handhaving van de stad Geraardsbergen werd overgemaakt. De dienst Handhaving liet intussen weten dat er een voorstel is om de citernes te verplaatsen volgens de geldende regels.

Ook in andere projecten ontbreekt het aan de nodige waakzaamheid. In de bouwvergunning van het fitnesscentrum wordt gesuggereerd dat dat er waterdoorlatende ontharding moet worden gebruikt. ‘De verharding wordt voorzien in waterdoorlatende klinkers… De rest van de bodem wordt aangelegd met bodembedekkers’, staat letterlijk in de vergunning voor de Fitness te lezen. Neem een kijkje en overtuig u van het tegendeel.

Ook bij een andere nieuwbouw op de Astridlaan wordt in het besluit van het College van Burgemeester en Schepenen letterlijk geschreven dat ‘de oprit in waterdoorlatende verharding’ wordt voorzien. Ook hier wordt een loopje met de voorschriften genomen.

Schepen Rurik Van Landuyt reageert
‘De werken zijn nog in uitvoering en zullen uiteraard slechts na de volledige uitvoering kunnen worden beoordeeld. Er bestaat geen twijfel over dat de voorwaarden opgenomen in de omgevingsvergunning onder meer inzake regenwater en IBA waterzuivering zullen moeten worden nageleefd.

De dienst handhaving zal ingeval van inbreuk optreden. Naar aanleiding van de klacht is de dienst handhaving met een toezichter van de Vlaamse dienst AWV ter plaatse geweest en is verder aangedrongen op correcte naleving, die zal worden opgevolgd, laat Rurik Van Landuyt, schepen van Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw.

Julien Borremans